5 beoordelingen

 1. Iosif Vladimirovich VOYTYUK, Tatarstan, Kazan

  Dagelijkse consumptie van wortels versterkt het immuunsysteem, wat vooral belangrijk is 80 tijdens de griepepidemie. Deze groente heeft veel kalium, dus het moet worden opgenomen in uw dieet voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten. Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten in wortelen voorkomt het regelmatig gebruik ervan kanker. Wortelen zijn vooral handig voor degenen die roken - dit wortelgewas beschermt de longen tegen tabaksrook. Gerechten uit een oranje wortelgewas voldoen snel aan honger en geven een gevoel van verzadiging.
  Ik hoop dat de volgende tips helpen bij het kweken van gezonde, sappige en smakelijke wortelgewassen.
  Je kunt geen wortels in de grond zaaien, gekruid met verse mest - wortelgewassen worden "gehoornd".
  De beste voorlopers voor wortelen zijn tomaten, kool en komkommers.
  Wortelen zijn een redelijk koudebestendig gewas. De zaden geven de eerste zaailingen al bij 4-5 en de zaailingen kunnen een temperatuurdaling tot minus 3 graden verdragen.
  De geur van wortels die worden uitgedund tijdens het verdunnen, trekt een wortelvlieg aan. Daarom moet u de zaden onmiddellijk minder vaak zaaien.
  Onkruid kan het beste aan de oppervlakte worden getrimd. Als je ze eruit trekt, kun je de wortelgewassen beschadigen.
  Op kleigrond groeien gebogen wortelgewassen. Op zandige, losse, goed gedraineerde grond die silicium bevat, groeien wortels lekker, glad en met een dunne kern.
  De eerste bemesting met stikstofmeststoffen wordt uitgevoerd wanneer een 3-4-folder op de planten wordt gevormd. De tweede - met complexe bemesting na 3-4 weken. Tijdens de periode van actieve groei van wortelgewassen en 3 weken voor het oogsten, worden wortelen gevoed met potasmeststoffen.
  Met een teveel aan stikstof worden wortelgewassen groot, maar gevoelig voor schade en ziekten. Bij overmatige voeding met kalium en fosfor groeien smakeloze wortelgewassen van gigantische afmetingen met een dikke kern.
  Bij een gebrek aan vocht in de grond groeien wortelgewassen grof, houtachtig en met een overmaat daarvan groeien toppen en kern. Met onregelmatig water spatten wortelgewassen.

  Om de toestand van de grond te bepalen, moet je het wortelgewas eruit trekken en zien: als het nat is, leven de haren en houden ze brokken aarde op zichzelf, dan is er genoeg water. Bij droogte lijkt de bovenkant van de toppen op te krullen, het wortelgewas wordt traag. Water geven moet regelmatig en overvloedig zijn, zodat de aarde tot grote diepte nat wordt.

  antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Zodat bieten en wortels groot en goed bewaard worden, dun ze aan het einde van de zomer grondig. Laat tussen de bieten 6-8 cm, wortels - 4-5 cm. Laat de toppen niet op de bedden liggen, anders komen de bieten- en wortelvliegen aan.
  Dmitry DIYAKONOV

  antwoord
 3. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Snijd begin september de bovenkant van de wortels zodat er paardenstaarten zonder blaadjes van ongeveer 7 cm hoog zijn, dit beschermt de wortelgewassen tegen barsten en versnelt hun rijping.

  antwoord
 4. Stepan A. ZHELEZNYAK, Pskov

  Oude bronnen geadviseerd om kerosine te gebruiken om onkruid op wortelen te bestrijden. De toen uitgevoerde experimenten toonden aan dat de planten van de paraplufamilie resistent zijn tegen deze vloeistof, en voor andere planten is het giftig.

  Het werd aanbevolen om kerosine te gebruiken, zowel vóór het ontkiemen als daarna. In het eerste geval wordt de dag vóór het ontkiemen de 2-3 behandeld. Als tijd wordt gemist, moet dit worden gedaan in de 2-fase van echte bladeren. Bij het verwerken van wortelen op scheuten mag de tijd niet worden uitgesteld: de uiterste datum is dat het bovenste deel van de worteloogst de diameter 6 mm bereikt. Er moet ook rekening worden gehouden met het stadium van ontwikkeling van onkruid - kerosine best onderdrukt ze in de fase van 1-3 bladeren. Als je te laat bent met de deadlines, wordt het onkruid veel minder beschadigd.
  De dosis per honderd delen is 2,5-4 l en is afhankelijk van de mate van vervuiling en de zaaidichtheid. Na verwerking vertragen wortelen op 5-6-dagen de actieve groei, maar herstellen zich snel en blijven zich goed ontwikkelen.

  Het sproeien van bedden moet worden gemaakt met verse kerosine in droog, windstil en warm weer. Wanneer de dreiging van regen niet kan worden toegepast, dit "herbicide" - regen leidt tot de vorming van water-kerosine-emulsie die wortels kan beschadigen.
  Gebruik geen kerosine als de wortels zijn gepland voor het oogsten van jonge dieren.

  antwoord
 5. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Mijn wortels faalden voortdurend, klein of onhandig. Ik ben eerlijk gezegd al wanhopig om het te laten groeien. En eens in een gesprek tijdens een kopje thee op het werk, vertelde medewerker Irina me hoe ze grote en mooie wortels krijgt. Ik heb haar methode meteen toegepast.

  Maar het punt is dat wortels begin mei in een groef naast aardappelen worden geplant in vochtige aarde, bedekt met rivierzand en met een handpalm worden geklapt. De aarde warmt op, wortels stijgen en onkruid is perfect zichtbaar op het heldere zand.
  Besproeiing alleen als het erg droog is en voldoende vocht. Het zand is niet de grond, de korst is niet bedekt en mijn wortel stijgt heel mooi. Een aparte groef is duidelijk zichtbaar, de zon warmt het op en de wortels groeien. Ik soms podrykhlyu ja polya, als het droog is - dat is de hele zorg.
  In augustus neem ik wortels om te oogsten, en aan het eind van september oogst ik de wortels en geniet ik van de oogst. Ik zie geen krullen. Zeker, in de laatste twee jaar, na het advies van Dacha, plant ik wortels voordat ik thuis plant. Ontsproten, verzadigd met vocht, wordt minder vaak gezaaid, zodat het later niet nodig is om uit te dunnen. En na zo'n zaaien komt het over een week.

  Als ik in september mijn wortel met een hooivork graaf, snijd ik altijd de staarten en de bovenkant van de hanger af om het groeipunt te verwijderen. Ik droog het een beetje in de zon, dan breng ik het over naar de schuur voor een tocht en daar droog ik het. Ik blijf in een kelder in emmers met zaagsel, op zaagsel bovenop leg ik een takje vuren met naalden en dek af met deksels. Waarom een ​​kerstboom plaatsen? Maar ik ken mezelf niet, er groeit gewoon een grote dennenboom in de buurt van het huis, en door de wind zijn er altijd veel takken in de tuin. Wortelen worden perfect opgeslagen, ontkiemen niet en rotten niet.

  antwoord

Beoordelingen en tips

Je e-mail is alleen zichtbaar voor jou.