10

10 beoordelingen

 1. Albina Starovoitova

  Lily OT-hybride groeit sinds 2014 in de tuin. . Het wordt enorm, maar geeft slechts twee scheuten. Ze suggereerde dat ze uitgeput was en besloot te transplanteren. Ik heb een nest uitgegraven waarin twee bollen zaten. Stel je mijn verbazing voor toen ik ze zag - enorm, met grote schubben, die ze vroegen om te worden afgescheurd om te rooten, wat ik deed. Doe veenmos in het mos. Maar boven de bol op de foto, die ik niet uit het nest trok, groeiden de wortels ervan. Ik heb ze niet geschonden en heb ze geland. En toen dacht ik: ze gaan de ontwikkeling van de lamp verstoren! Wat wacht mij in het voorjaar?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Je hebt alles goed gedaan: de wortels die op de stengel groeien, belemmeren de ontwikkeling van de bol niet, integendeel, ze voorzien hem van voeding. Vaak verworven RT-hybriden van Nederlandse kwekerijen worden in vitro vermeerderd (gegroeid uit een meristeem). Met deze technologie krijgt u snel en goedkoop een grote hoeveelheid gezond materiaal binnen. Er is echter een keerzijde: de bol groeit, maar vermenigvuldigt zich niet.
   In dit geval kunt u proberen het met schalen te verspreiden.
   Het is goed dat je gezonde vlokken hebt gescheiden. Ze moesten 2-3 weken in een zak gevuld met turf van natuurlijke vochtigheid of veenmos worden geplaatst.
   Als de turf of het mos te droog is, licht bevochtigen met een spuitfles.
   Weegschalen moeten gelijkmatig in de grond worden verdeeld en een zak binden.
   Bewaar de zak met vlokken op kamertemperatuur.
   Het ontkiemen duurt 2 tot 4 weken. Als gevolg hiervan zullen op elke vlok kleine bollen met wortelknoppen verschijnen.
   Als de uienkinderen een beetje groeien en sterke wortels hebben, kunnen ze worden gescheiden en in de grond worden geplant.
   Bekijk de aanplant van getransplanteerde bollen in het voorjaar. Bij aanvang temperatuur +12 graden. Mors ze met de Epina-oplossing (volgens de instructies).

   Tatiana

   antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Afgelopen zomer werden mijn prachtige lelies getroffen door grijze rot. Op aanraden van mijn buren gebruikte ik folkremedies, maar die hadden weinig nut. Wat is het meest effectief bij zo'n kleurnederlaag?
  Evgenia Maksimovna

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Met dit ongeluk wordt het bovengrondse deel van de plant het vaakst aangetast. En dit gebeurt bij nat regenachtig weer, met verdikte aanplant, onvoldoende verzorging, een overvloed aan onkruid in de bloementuin. De ziekte wordt aangegeven door leliebladeren. Er verschijnen bruine, roodachtige of oranje vlekken op. Als het lang regent en het weer vochtig is, zijn ze bedekt met een grijze schimmellaag. Bij dit proces wordt geleidelijk al het blad van bloeiende planten betrokken, dat uiteindelijk sterft. Meestal overwintert de ziekteverwekker op de bladeren en stengels van vorig jaar.
   Om de plant te redden, worden de aangetaste delen verwijderd en worden de lelies zelf behandeld met een oplossing van 1% Bordeaux-vloeistof of Fundazole 20-30 g per 10 liter water. Aan het einde van de zomer worden de stelen tot op de grond gesneden en verbrand. Half mei, wanneer de bladeren volledig zijn geopend, worden lelies besproeid met een oplossing van koperoxychloride 50 g per 10 l water. Om het medicijn nog effectiever te maken, kan een beetje shampoo aan de oplossing worden toegevoegd.
   Opgemerkt moet worden dat niet alle lelies evenveel worden aangetast door grijsrot. Met name Oosterse, Otili en LA-hybriden zijn minder vatbaar voor deze ziekte. En de Aziatische hybriden waar velen verliefd op zijn geworden, hebben helaas vaak last van grijze rot.

   antwoord
 3. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Aziatische en Amerikaanse leliehybriden ontwikkelen zich beter op bodems met een licht zure reactie, daarom reageren ze goed op het maken van naalden, die beter zijn om te nemen onder grote coniferen, evenals turfkruimels of ontbonden turf gemengd met humus (in ongeveer gelijke delen).
  Lelies zijn buisvormig, Kaukasisch, sneeuwwit (candidum) groeien niet goed op zure grond. Op een dergelijke site is het noodzakelijk om vooraf te kalkeren (200-500 g kalk per 1 sq. M), maar de hoeveelheid hangt af van de mate van verzuring van de grond. Goede resultaten worden verkregen door houtas te voeren met een snelheid van 150-200 g per 1 sq. m.

  Sommige tuinders bevelen bemesting aan onder de belangrijkste preplantbeplanting van de grond. Op arme podzolische gronden wordt humus toegepast met een snelheid van 8-9 kg per 1 sq. m. Organische meststoffen worden toegevoegd aan organische meststoffen - 30-50 g superfosfaat en 20-30 g kaliumzout, sporenelementen.
  Lelies houden van beendermeel (20-50 g per 1 sq. M), maar reageren negatief op chloorhoudende meststoffen (bijv. Kaliumchloride) en ammoniumnitraat, dat schadelijk is voor de bollen. De wortels absorberen voedingsstoffen bij een bodemtemperatuur die niet lager is dan 6-8 graden van hitte, daarom zijn er aanbevelingen om niet te bemesten tijdens het planten in de herfst.

  antwoord
 4. OOO "Triest"

  Aziatische en Amerikaanse leliehybriden ontwikkelen zich beter op bodems met een licht zure reactie, daarom reageren ze goed op het maken van naalden, die beter zijn om te nemen onder grote coniferen, evenals turfkruimels of ontbonden turf gemengd met humus (in ongeveer gelijke delen).
  Lelies zijn buisvormig, Kaukasisch, sneeuwwit (candidum) groeien niet goed op zure grond. Op een dergelijke site is het noodzakelijk om vooraf te kalkeren (200-500 g kalk per 1 sq. M), maar de hoeveelheid hangt af van de mate van verzuring van de grond. Goede resultaten worden verkregen door houtas te voeren met een snelheid van 150-200 g per 1 sq. m.
  Sommige tuinders bevelen bemesting aan onder de belangrijkste preplantbeplanting van de grond. Op arme podzolische gronden wordt humus toegepast met een snelheid van 8-9 kg per 1 sq. m. Organische meststoffen worden toegevoegd aan organische meststoffen - 30-50 g superfosfaat en 20-30 g kaliumzout, sporenelementen.
  Lelies houden van beendermeel (20-50 g per 1 sq. M), maar reageren negatief op chloorhoudende meststoffen (bijv. Kaliumchloride) en ammoniumnitraat, dat schadelijk is voor de bollen. De wortels absorberen voedingsstoffen bij een bodemtemperatuur die niet lager is dan 6-8 graden van hitte, daarom zijn er aanbevelingen om niet te bemesten tijdens het planten in de herfst.

  antwoord
 5. Victor RUSSISCH

  Bij elk vervaagd exemplaar pluk ik een kolom (het centrale deel van de stamper) met een eierstok af. Anders verliest de bol de meeste voedingsstoffen die naar de vorming van de zaaddoos gaan. Na de bloei moeten lege bollen worden gevoed.
  Ik strooi 30 g superfosfaat en 20 g kaliumchloride (per 1 m²) op losse grond en geef het overvloedig water. Overweeg dergelijke punten als u een boeket lelies verzamelt.
  Bloemisten wordt geadviseerd om de stengel af te breken en niet te snijden: vermoedelijk worden virale ziekten gemakkelijk door het mes overgedragen. Maar bij het afbreken is het gemakkelijk om de cortex en dunne cambiumcellen te beschadigen (dankzij hen groeit de stengel in dikte). Daarom gebruik ik een mes dat desinfecteert.

  Ik snijd het in een schuine hoek zodat de druppeltjes vocht niet blijven hangen op de shoot. En laat ten minste een derde (in hoogte) van de stengel, altijd met bladeren, om de lamp van stroom te voorzien.

  antwoord
 6. Кристина

  Gedurende enkele jaren waren lelies blij met de bloei, en dit seizoen droogden de bladeren op, een grijze coating verscheen op sommige stengels. Loof op andere planten werd van tevoren geel.

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Om de ziekte te voorkomen, spuit lelies onmiddellijk na het opkomen (2-3 keer met een interval van 10 dagen) met een oplossing van Oxychoma of HOMA (volgens de instructies).
   - In het eerste geval is dit hoogstwaarschijnlijk een schimmelziekte - botritis (spotting) of grijze rot. Eerst verschijnen vlekken op de onderste bladeren. Het is dan dat ze afsterven en de plaque "bloeit" op de stengels. En je moet de planten verwerken met de eerste tekens - Bordeaux-vloeistof (1,5%) of 'Fundazole' (volgens de instructies). Nu moeten de zieke delen worden gesneden en verbrand. Bestrooi bloembedden in het vroege voorjaar met houtas (300 g / m2).
   In het tweede geval is het fusarium. Het is raadzaam om een ​​plant te graven - de paddestoel infecteert de bol, beginnend vanaf de bodem. Het wordt bruin en splitst in stukken. De bladeren worden geel en de plant ontwikkelt zich slechter. Na verloop van tijd kan de lelie sterven.
   Voor het planten moeten de bollen worden behandeld met Fundazole (0,2%). Ets de grond met een oplossing van "Metam" (3% of "Carbation"). Verbruik van middelen - 5 l / m².
   Voor preventie

   Zorg er in de toekomst voor dat de grond op de plantplaats licht en gedraineerd is, zonder overtollig vocht.
   Breng bij het planten geen slecht verrotte mest en veel stikstofmeststoffen aan - ze dragen bij aan de ontwikkeling van deze ziekte.
   In plaats van water geven, mulch regelmatig het oppervlak van de grond.
   Alexander SEMENOV, agronoom, Amursk

   antwoord
 7. Natalia

  Lelies tijdens het ontkiemen voeden ze met een oplossing van superfosfaat en kaliumsulfaat (stap 1 per liter water per liter 10).

  antwoord

Beoordelingen en tips

Je e-mail is alleen zichtbaar voor jou.