2

2 beoordelingen

 1. Olga

  Een paar jaar geleden, in het begin van de lente, begonnen alle bedden te begroeien met een groene substantie zoals mos. Een vriend van de bioloog suggereerde dat er zich een koopman vestigde op de site. Op haar advies schraapte ik handmatig alle greens met een troffel, liep door de bedden met een handkweker en voegde 1 l as en limoen toe aan 1 m². Geplante groenten werden gemulst door hooi. In het vroege najaar, toen het gewas werd geoogst, zaaiden de lege bedden met mosterd. Voor de winter werd het opgestegen groen door een cultivator in de grond gepatcht. Meer mos keek niet naar mijn tuin!

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Marchantia is een van de meest voorkomende soorten levermossen. Het wordt gekenmerkt door een verbazingwekkende vitaliteit en kan het grondgebied zeer snel bevolken. Houdt van schaduwrijke vochtige gebieden. Het komt in tuinen, niet alleen in de vorm van sporen, maar ook met grond en wortels van planten die naar de site worden gebracht. Heel vaak zijn planten uit Polen en Nederland besmet met leversporen. In het natte jaar kan de hele tuin snel worden bedekt met een continu mars tapijt.
   Er zijn praktisch geen chemische manieren om dit mos te bestrijden, hoewel het probleem vooral acuut is in kassen. De door de auteur beschreven ervaring is over het algemeen waar, maar in meer gevorderde gevallen beveel ik aan de strijd tegen de groene bezetter uit te stellen tot de herfst. Na het mechanisch oogsten van het mos, morst u de bedden met 1% Bordeaux-vloeistof en ent u ze in met winterrogge of alfalfa.

   In het volgende seizoen, mulch de bedden met turf - het warmt beter op en beschermt de aarde tegen zonlicht. In de herfst is het echter nodig om grond te produceren (tot een halve liter blik dolomietmeel of krijt per 1 vierkante meter).
   Svetlana KRIVENKOVA, landbouwingenieur

   antwoord

Beoordelingen en tips

Je e-mail is alleen zichtbaar voor jou.