2 recensioner

 1. Olga

  För ett par år sedan, i början av våren, började alla bäddar överväxa med en grön substans som mossa. En biologvän föreslog att en marchanty bosatte sig på platsen. På hennes råd skrapade jag manuellt alla gröna med en murslev, gick genom bäddarna med en handkultivator, förde in 1 liter ask och kalk per 1 kvm. Planterade grönsaker mönstrades av hö. I början av hösten, när grödan skördades, sådde de tomma bäddarna med senap. För vintern lappades dess uppstegna grönska i marken av en kultivator. Mer mossa såg inte på min trädgård!

  svar
  • OOO "Sad"

   Marchantia är en av de vanligaste typerna av levermossor. Det kännetecknas av fantastisk vitalitet och kan mycket snabbt fylla territoriet. Älskar skuggiga fuktiga områden. Det kommer in i trädgårdar, inte bara i form av sporer, utan också med jord och rötter från växter som förts till platsen. Växter från Polen och Holland smittas ofta med leversporer. Under det våta året kan hela trädgården snabbt täckas med en kontinuerlig marschmatta.
   Det finns praktiskt taget inga kemiska sätt att bekämpa denna mossa, även om problemet är särskilt akut i växthus. Den erfarenhet som beskrivs av författaren är generellt sant, men i mer avancerade fall rekommenderar jag att kampen mot den gröna ockupationen skjuts upp till hösten. Efter att ha skördat mossan mekaniskt, spilla sängarna med 1% Bordeaux-vätska och ympade dem med vinter råg eller lucerna.

   Under nästa säsong, bädda bäddarna med torv - det värms upp bättre och skyddar jorden från solljus. På hösten kommer det dock att vara nödvändigt att producera mark (upp till en halvlitersk burk dolomitmjöl eller krita per 1 kvm).
   Svetlana KRIVENKOVA, jordbrukare

   svar

Recensioner och tips

Din e-postadress kommer bara att vara synlig för dig.