12 recensie (s)

 1. bogen

  Iedereen is welkom!
  Vertel me alsjeblieft, is het mogelijk om de grond te mulchen met bladeren van een lelie van de vallei?
  Zuidelijke regio, regio Nikolaev

  antwoord
  • jachthaven

   Er was een vergelijkbare situatie - ik kwam erachter - over het algemeen is het absoluut onmogelijk om te composteren (het zal niet rotten; er zijn vergiften in het lelietje-van-dalen), maar het is beter om het te vermalen in een mengsel met ander gras of bladeren ... Maar in het voorjaar heb ik veel lelies van de vallei die op de stoep groeien - mijn man maait het met een trimmer en mulch niet verwijderen - het gazon groeit net als op andere plaatsen, dus we mulchen :) (Krasnodar-gebied)

   antwoord
 2. Victor

  De laatste jaren heb ik veel over mulch gesproken, dus ik raakte geïnteresseerd. Ik besloot om verschillende van zijn typen te gebruiken.
  Pepper zaden rassen Gorynych, Viking Winnie, Bonet, Jack, Californië februari wonder 10 20 minuten geweekt in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat, en daarna gezaaid in de bodem voor zaailingen gekocht. Zij broeden in koor om 16 februari. Peppers raspikirovat 8 maart gehouden op het zuidwesten vensterbank waar de zon bedekt met kranten, maar in de hitte doorstaan ​​de koele loggia, een paar keer te bevruchten op Agricola instructies. Het huisje planten verplaatst 23 april en mei 16 8 op + graden, dicht bij elkaar getransplanteerd in een kas, toe te voegen aan de putjes as. Rond elke bus in de grond lage banden gesneden uit PET-flessen geperst, maken het gemakkelijker om in slaap paprika opgedaan tijdens de winter mulch vallen: kaf van zaden en ui, notendoppen, mandarijn schil, slaap thee (laag gedraaid mollig), en de top verpakt kegels en bit karton.
  Peppers naar bond de sticks, niet beu, gedrenkt door middel van in de grond gegraven plastic flessen voor het weer: bewolkt - 1-2 keer in een week of twee, zonne-energie - een keer in twee dagen. Na het verzamelen van de laatste van paprika's verzamelde kegels, en de resterende mulch ingebed in de bodem. Vintage van mijn experimentele bedden en conventionele (zonder mulch) bedden vrouw bleek even goed en rijp in één term te zijn, maar de zorg voor hen was anders. Zij zijn regelmatig gewied, en ik ben niet - onkruid door de mulch gewoon niet hun weg, en gedrenkt minder - onder dekking bodem was altijd vochtig. Echter, er is mulch en nadelen. In onze noordelijke regio met zo'n vochtige klimaat in het open veld na regen zwaar verdicht mulch, moet er zeker van te los te maken. Moeten worden gedefinieerd en een geschikte laagdikte: maak het dun - gestanste onkruid dik - onveilig slakken (daaruit wekelijks bestrooid bedden van badoven as na reiniging, schoongemaakt handmatig plagen). En het verzamelen van mulch lastig: Verzamel probeer het op de hele tuin!
  Tomaten dwerg rassen groeien gedurende drie jaar als volgt: de zaailingen worden geplant in de volle grond, met verschillende lagen van de krant mulch, drenken direct op hen, op de top van de hobbels. Geen stiefkinderen en voed niet. De oogst is altijd goed!
  TIP: Mulch van vuren en dennenappels is erg handig in de rij: droog na de regen, minder onkruid breekt door. Het is vooral goed om ze onder aardbeien te zetten. Voor de rest

  antwoord
 3. Valentina

  Elk jaar gaan tuinders een eindeloos debat aan: wat te doen met gevallen bladeren. 'Ja, ze zijn beter dan mest!' - schreeuw alleen. 'Dit is een broeinest van ziektekiemen, brand zonder aarzelen!' - anderen zijn er zeker van. De waarheid zit, zoals altijd, ergens tussenin.
  De buren niet begreep: "Wat doe je tryaseshsya boven deze bladeren die zijn goede voedingsbodem voor bacteriën!" En voor mij, het is meer waardevolle meststof mest: hier stikstof, kalium, fosfor, heilzame sporenelementen. Hier groeien de bomen in de bossen, ze voeden zich niet met de heilige geest? Eiken en berkenmest bemesten niet. Ik heb eens gelezen over een experiment in de bosbouw. In een deel van het bos werd het hele bosstrooisel verwijderd en gedurende een aantal jaren werden gevallen bladeren verzameld onder de bomen. In het andere deel liet alles alles zoals het is. Dus in het eerste deel daalde de groei van planten met 20%. Trek conclusies.
  Buren in mijn gebladerte branden de hele herfst, zeggen ze, we vechten tegen infecties. Maar wanneer de bladeren vervallen, zijn er zoveel micro-organismen dat geen microbe overleeft. Vroeger was er in Rusland altijd mest, paarden en koeien. En toch, de Russische boer in bedrijf startte ook bladeren, en een turf en een plantaardige toppen. Omdat de voordelen er waren.
  Waar bladeren te zetten
  Velen verbranden geen bladeren, maar weten niet wat ze ermee moeten doen. En ik zal het vertellen. Maar ik zal meteen een reservering maken: vertrekt vanuit parken, langs lijnen die ik nooit verzamel. Hier, en koper en cadmium en lood. Ik heb de tafel van Mendeleyev niet nodig in de tuin.
  Bakpoeder
  In het voorjaar voeg ik bladeren toe aan warme bedden, samen met hooi, stro, gras. Maar daarvoor verzamel ik ze in de herfst, altijd bij droog weer, stop ze in een vat, bedek ze met een film, zodat ze niet nat worden. Dus het gebladerte brokkelt niet en het bevriest goed in de winter (dit is voor degenen die bang zijn voor eventuele infecties). Heb een tekort met vaten, neem zwarte stevige vuilniszakken of zakken suiker.
  isolatie
  Droge bladeren zijn een geweldige isolatie. Ze hebben nooit gefaald. Nu
  Ik plant winterknoflook en bovenop het bed zal ik zeker gevallen bladeren (5-10 cm laag) strooien. Idealiter berk. En om niet te worden weggeblazen door de wind, bedek ik mijn sparren takken. Ik doe dit al vele jaren en ik heb knoflook nooit bevroren.
  Een paar jaar geleden redden de bladeren aardbeien. November was erg warm, en toen werd het scherp kouder, alle aardbeien bevroor en ik niet. Omdat ik het tegen die tijd had besprenkeld met een dikke laag gevallen bladeren. Het verwarmen van tulpen en narcissen.
  Laag voor mest
  Wanneer ik de mest op een vaste plaats verwijder, wissel ik het af met droge bladeren. Ze vervallen dus veel sneller.

  antwoord
 4. gast

  Ik heb lang gemerkt dat mulchen heel goed is
  effect op mijn land. Als het onkruid uit de tuin is niet schoon, en verspreid rond de wortels, het is door de val van bijna pereprevaet, en het land onder het is los als in een mierenhoop, maar ik deed het niet "pluis" schoffel of hark. Daarom mulch ik in de lente en de zomer en graaft ik niet in de herfst.
  е

  antwoord
 5. Gast

  MULCH - DE ECHTE BERGING VAN DE TUIN
  Sinds de kindertijd ben ik gewend geraakt, dat in de herfst het noodzakelijk is om een ​​moestuin op te graven en zodoende geen kluiten aarde te breken, groot te laten. Dan zal de sneeuw beter zijn om op de bedden te blijven. Dat deden mijn ouders altijd. En zodra we een eigen stuk land hadden, wilden we een elektrische cultivator kopen. Onmiddelijk werkte niet, en toen besloten we dat de beoefenaar ons niet nodig had.
  In ons dorp is het gebruikelijk om in het voorjaar tuinen te ploegen. Iemand met een tractor, sommigen met een paard, maar ze moeten ploegen. Ze wachten lang wanneer de ploeger naar hun tuin kan komen. Inderdaad, op dit moment is de heetste tijd om de velden te ploegen en te planten.

  En dan moet geploegd land zo snel mogelijk worden behandeld door middel van harken, anders zullen grote kluiten land opdrogen en breken zal het niet gemakkelijk zijn. Bereide bedden moeten sneller worden geplant, het geploegde land droogt erg snel. Mulchen hielp ons om niet op iemand te vertrouwen. Bij ons is de hele aarde onder mulch, vaker is het pereprevshaja stro. Natuurlijk moeten we ook met een schop werken. Maar alleen op die plaatsen waar we de eerste keer planten, daar, waar het voorheen maagdelijke grond was. En dan mulchen we ook deze site. Mulch is een echte redding voor ons geworden. De grond droogt niet uit, het wordt niet stijf.

  Daarom zijn mijn belangrijkste gereedschappen in de tuin een hakselaar, een wisselvork, een wortelrooier, een handcultivator (zo wordt het in winkels genoemd, maar in werkelijkheid is het zoiets als kleine handmatige vorken met gebogen scherpe uiteinden). Met dergelijke gereedschappen maak ik meestal mijn bedden op. Ik maak gewoon een gat voor zaailingen of een groef voor zaden.

  antwoord
 6. Inna

  In onze tuin is het land beplant met grasgras, maar dat is niet zo veel. Eerder hebben we het gras altijd in de compost gemaaid, maar nu, na het lezen, realiseerden we ons dat het gras veel meer profijt kan hebben als mulch in de bedden. Dus dat deden ze, ze bogen en legden een aardbeienbed neer, maar het bleek dat het veel meer nodig had dan het op het eerste gezicht leek. Al een paar dagen later droogt het op en blijft er vrijwel niets van over.
  Ik begon te denken, waar kan ik het krijgen? Ze maaiden zelfs het onkruid op straat bij hun thuis en bij hun buren, maar dit was nog steeds niet genoeg. En toen ik op een dag, opnieuw wandelend met de kinderen bij het voetbalveld, een bos zag dat in de hoek stond. Het was een verrot gras en een nieuwe stapel vers gemaaid gras werd groen ernaast. Over het algemeen hebben we afgesproken om het gras dat in het stadion wordt gemaaid op te halen. Nu gieten we elke 5 dagen een nieuwe laag gras in de tuin. Moet ik zeggen dat er na het maaien van het voetbalveld veel gras is? Daarom is nu alles bij ons gevuld - en bedden en paden, en zelfs een plek bij het badhuis, waar niets groeit, omdat we het gras daar niet kunnen krijgen, maar nu lijkt het erop dat we het wel kunnen. Ik wil de voordelen van deze methode benadrukken.
  We zijn de helikopter volledig vergeten, er is nu geen noodzaak voor. De weinige onkruid dat door het gras nog steeds breekt heel gemakkelijk ontgaat je handen samen met de wortel, maar ik zou nog steeds laat het aan de metro en bewoners geen honger gaan.
  De behoefte aan water verdween ook: vocht is zeer goed bewaard gebleven, en het is genoeg voor regen en wortelbemesting. Ik goot met mest, as, serum en infusie van kruiden met biologische middelen. Ik gebruik geen chemie.
  Tijdens het rotten vormt het gras een zeer losse en vruchtbare laag.
  In de tuin is altijd schoon. Zelfs na zware regenval kunnen we gemakkelijk aardbeien of tomaten te oogsten, het is niet vies, is ook erg handig om te ondiep onkruid wortelen of wortel zelf te graven, staande op een schone tapijt van gras.
  En het allerbelangrijkste, omwille van wat dit allemaal doet, is de oogst. Zulke gewassen, godzijdank, hebben we nooit gehad! En onze vrienden lopen als een museum door onze tuin en kunnen niet geloven dat zulke resultaten mogelijk zijn zonder het gebruik van chemie!
  Maar er is één waarschuwing: het gras moet worden gedroogd of in een dunne laag worden gelegd. Volgens het principe: beter vaak, maar beetje bij beetje. En die hoop in het stadion waar ik het over had, wenkte ons, en het leek erop dat het een volwaardige humus was, gewoon een vondst, maar alle handen bereikten hem niet. En op een dag schepten we allemaal een paar dozen op en legden die onder de jonge bomen in de straat bij het huis.
  Het resultaat verbaasde: de bomen werden traag. Maar er was een goede man die uitlegde dat het fijngehakte gras, dat precies is wat het wordt verkregen na de grasmaaier, niet droogt, maar vervaagt en brandt, grijsheid verschijnt in de hoop achtergelaten in de zon. Deze grijsheid is erg gevaarlijk voor planten en grond - je kunt ze infecteren met schimmelziekten.
  Over het stenen land. Het gras hier kan van grote hulp zijn, maar het moet hiervoor worden begraven en niet alleen van bovenaf worden aangegeven. En zeker gedroogd! Ik ga de bedden opgraven in de herfst, het gras van de bedden en paden in de grond graven en de si-derats erop leggen en mijn bedden naar de winter sturen. Aangezien ik het eens ben met de mening dat de aarde niet naakt moet overwinteren, moet er een groen tapijt zijn, dan zal de grond geen steen of plasticine zijn.
  Er zijn één minpuntje onder de vele voordelen. Vochtigheid is niet alleen geliefd bij planten, maar ook bij kool. We hebben nu veel van deze rotzooi. Een oogst van aardappelen die met gras waren gemulleerd, zou erg blij zijn als sommige knollen niet door kool werden gegeten. Daarom hoop ik echt op het advies van lezers - hoe deze infectie te verwijderen. Ik vond de methode met flessen op pennen niet leuk, het effect was, indien aanwezig, zeer onbeduidend. Maar ik ben bang dat ik bang ben om lokaas met vallen te proberen in de vorm van flessen met brood in boter, om geen naburige individuen naar mijn site te lokken.
  Aanvulling op een ander onderwerp: er groeien drie kersen op de site en er is dit jaar munt geplant onder een van hen. Dus, het werd opgemerkt dat er geen bladluis op de boom was waaronder de munt groeit, en de andere twee kersen waren er gewoon mee bedekt!

  antwoord
 7. Irene

  Naar mijn mening is alles heel eenvoudig: welke planten groeien in wat? In de grond, niet in de mulch. Het belangrijkste is dus land en mulch is een hulpproduct.
  Vooral mulch van vers gemaaid gazongras. Het ligt erg strak en als de laag ook dik is, leidt dit tot overlappende zuurstof naar de wortels van planten en micro-organismen die leven in de bovenste lagen van de grond, die deze mulch verwerken. Ik zou grasbedden mulchen met planten met een laag van niet meer dan 3-5 cm.
  Op mijn dacha-site probeer ik ook de beplanting te bedekken, daarvoor gebruik ik onkruid, gebladerte en ga ik het gras achter het dorp maaien. Dit mulch vanwege de grotere fracties los te krijgen, dus stapel, ik combineer het 10 15-cm. Een laagje mulch gras snel verwerkt bewoners van bodem rot. Soms kom je in de tuin en denk je: "En waar is de mulch?" Daarom voeg ik hem in de zomer verschillende keren toe.
  Er waren zulke seizoenen waarin peperbedden met gras genadeloos werden aangevallen door naaktslakken. Dus deze zomer kon ik ze niet kalmeren. Ammoniak, noch gekochte medicijnen, noch sproeien met fungiciden hielpen. Maar er werd een uitweg gevonden! Op 20 juli sloot het de bedden met paprika met vers zaagsel met een laag van ongeveer 3 cm (ik had geen verrot zaagsel). Op de foto - een mulch van gras en zaagsel. Natuurlijk maakte ik me zorgen - op de een of andere manier voelen paprika's zich onder deze mulch? 'S Avonds kwam er met een zaklamp de tuin op en zocht naar slakken. Maar de angsten waren tevergeefs. Paprika's werden vrolijker, omdat er geen slakken meer verschenen. En welke tomaten, kool, aardbeien groeien bij het gebruik van mulch! Opvallende. Schoonheden!
  Wat te doen met gemaaid gras? Het moet worden gecomposteerd. Composteer de grond tijdens het planten. Het is niet voor niets dat ze zeggen: "Compost is zwart goud."

  antwoord
 8. Ludmila

  Aan de rand van het dorp waar we een klein perceel hebben gekocht, is een tuin zonder eigenaar. Sinds enkele jaren zorgt niemand meer voor hem - hij vecht niet tegen ongedierte en hij maakt de gevallen bladeren niet schoon. En hij leeft en leeft! Als we dit bekijken, hebben we ook besloten om te handelen volgens het principe: minimale kosten - maximaal rendement.
  In onze tuin legden we letterlijk de botten neer: en het land werd ijverig verwerkt en besproeid met ongedierte en bevrucht. Maar het resultaat was niet gelukkig totdat ze hun eigen landbouwtechnieken voor het verbouwen van tuin- en tuingewassen werkten, waarbij ze als voorbeeld het lot van die verlaten tuin namen.
  Allereerst hebben we aan het eind van de zomer zorgvuldig al onze toekomstige landingen gepland. In augustus, na het oogsten van knoflook en uienbedden, werd rogge op hen gezaaid, waarbij we er rekening mee houden dat we volgend jaar hier tomaten zullen planten. In het midden van de herfst op het rogge "veld" werden de rijen gegraven en eronder gegraven. Rye moest groeien in de verstrengeling van toekomstige tomaten tot het voorjaar.
  Een week voor de aanplant van tomatenzaailingen werd de rogge gemaaid en precies daar in de rijen gezet.
  Trouwens, onkruid verschijnt niet op dergelijke bedden (de wortels van rogge voorkomen dat ze ontkiemen), en op strooien paden tussen struiken met tomaten is het goed en puur om in de regen te wandelen.
  Water geven werd direct op de mulch gedaan en alleen als dat nodig was (bij droog weer) - onder een dergelijke beschutting houdt de aarde lange tijd vocht vast.
  We vonden deze technologie zo leuk dat we alles begonnen te mulchen: groentebedden en bomen en druiven en aardbeien. Trouwens, in het voorjaar aan de grens en rond de site hebben we geen haast om onkruid te vernietigen - ze gaan ook voor mulch. In de herfst graven we al dit goed samen met de aarde, en bemesten we het zo.
  Dankzij rogge en onkruidmulch besparen we dus energie op wieden, water (mulch bespaart het) en geld (uitgaven aan kunstmest behoren tot het verleden), en we krijgen een uitstekende oogst. Dus het principe van 'minimale kosten - maximaal rendement' werkte honderd procent.

  antwoord
 9. gast

  Ik heb je advies gebruikt over het mulchen van de grond bij het telen van tomaten in een kas en in de volle grond. Ik vond het behang niet leuk, maar droog gras - precies goed.
  Gras nam het van onder de konijnen weg. Ze dronk slechts vier keer aan het planten en vervolgens op het gras, maar moest in september worden gedrenkt. De laatste vruchten werden op 4 oktober afgenomen, de oogst was zeer tevreden. Ik bevrucht mijn planten met kruideninfusie en groeistimulans. Tijdens de bloei spuit ik alles met suiker of honingoplossing: 1 st. l. op 1 l water. Er zijn zoveel bijen en hommels dat het gerommel is, en kleine kleinzoons zijn zelfs bang om van dichtbij te naderen.
  Ik gebruik ook een oplossing van knoflook. Ik maal de ongeschilde knoflook, samen met een veer, in een vleesmolen en giet 10 l water. Over een dag
  filter en voeg 20-30 g waszeep toe. Zodra ik overvloedig strooi wanneer kleine bessen verschijnen. Appelbomen direct na de bloei besprenkelen met alsem: 1 kg gemalen alsem 15 min. in een kleine hoeveelheid water. Koel af, giet af en voeg water toe aan 10 l. Onder de bomen en op de takken installeer ik plastic potten met kwas. Als de regen klein is, voeg ik deze toe terwijl ik verdamp. De kwaliteit van fruit vanaf het begin van de toepassing van deze procedures is verbeterd.

  antwoord
 10. lezer

  Nu praten veel mensen over mulchen kranten
  In het algemeen is dit mulch is zeer effectief, maar hier moet je altijd herinner me een belangrijk punt: je kunt de glossy papier geen rekening met kleurenfoto's en kleur print, omdat het schadelijke chemische stoffen die het lichaam samen met vruchten mulch planten kunnen invoeren bevat.
  Deze "kleurrijke mulch" kan alleen worden gebruikt voor bloemen, sierbomen en struiken. En als je het mengt met turf en verrot zaagsel, krijg je een goed dekkend materiaal. En in het voorjaar hoeft u zich niet druk te maken over waar u dit allemaal moet neerzetten: ze harkten eenvoudig struiken en stengels af - en bestellen. Laat het de grond bemesten en houd er vocht in vast.
  Over het algemeen wordt gerecycled papier uit een mailbox beter gebruikt om de kwaliteit van de composthoop te verbeteren
  (het in lagen op de onderste en middelste "vloeren" plaatsen) en in de organisatie van hoge bedden. Voor 2-3 worden de kleuren met water gewassen en gaan ze naar de grond.
  Ragged-kranten kunnen in de aanlegputten worden geplaatst en ze mengen met geëxpandeerde klei. Regenwormen houden er erg van om met dergelijk papier te dineren.

  antwoord
 11. lezer

  De beste mulch - vorig jaar
  Ik adviseerde kennissen (met een laag van maximaal 25 cm) plantaardige plekken met hooi, stro, gebladerte, onkruid uit de tuin te mulchen. En kreeg vervolgens veel verwijten. Ze zeggen dat er nergens is om de plantenmassa in de lente te krijgen, en de aarde warmt er langzaam onder op en de scheuten banen zich een weg door de zaadlanding.
  Al deze moeilijkheden worden gemakkelijk overwonnen als de tuin niet in de lente, maar in de herfst wordt gemaaid. Plantaardige resten zijn er veel in de tuin en in het veld en in het bos. De aarde onder de semi-pereprazavshey voor de winter met organische warmt perfect op. In het voorjaar wordt de mulch verdicht en verandert in een dikke korst, ondoordringbaar voor onkruid.
  En zodat de mulch de culturele spruiten niet verstoort, leg ik in de herfst uit waar de groeven voor zaaien moeten gaan, de stelen van zonnebloemen. In het voorjaar pak ik ze op - en in compost. In plaats van de stengels blijven zelfs groeven over. Ze zaaien en zaaien direct op de grond. Ik bestrooi met gestoomde stoofpot met zand. Ik graaf niets.
  Het land onder de muls van vorig jaar wordt zacht, kruimelig en vruchtbaar.

  Mikhail Egozin, stad van Lviv

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar