3 recensie (s)

 1. N. Zinoviev Pskov regio.

  In de speciale literatuur moesten we zeer tegenstrijdige gegevens tegenkomen over de temperatuur van drinkwater voor geiten en schapen. Sommigen zeggen dat het genoeg is en 10 °, in andere bronnen wordt aangegeven dat het bijna nodig is om op te warmen tot 30 °. Wie heeft gelijk?

  antwoord
  • G. AFANASIEV, zoötechnicus

   Allereerst wil ik opmerken dat zowel schapen als geiten van nature bergdieren zijn. En in de bergrivieren is het water, zoals je weet, behoorlijk koud. Daarom is 25-30 ° natuurlijk buste. De normale watertemperatuur voor schapen en geiten is van 10 ° tot 20 °. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met het seizoen, de detentievoorwaarden en het voedingsniveau. De behoefte aan water varieert ook met de hoeveelheid sappig voer in de dagelijkse voeding.
   Als de toevoer van voer beperkt is, moet het water warmer zijn, zodat het organisme van het dier geen energie uitgeeft aan het opwarmen ervan.
   Hetzelfde geldt voor drachtige vrouwtjes en mannetjes tijdens het broedseizoen. Omdat ze op dit moment meer energie nodig hebben, is het beter om warm water te geven. Bovendien, vrouwtjes - iets meer dan normaal: bij gebrek aan water in het lichaam verliezen ze hun eetlust, wat de ontwikkeling van embryo's negatief beïnvloedt.
   Bij warm weer consumeren dieren met veel plezier koel water. Maar het is niet aan te raden om direct te koud te zijn van een put of een put. Zeer koud water kan leiden tot verstoring van het werk van de prednies, om het litteken te stoppen.
   Er wordt algemeen aangenomen dat geiten en schapen in de winter sneeuw kunnen krijgen in plaats van water. Dit is een grote fout. Indien het dier gedwongen sneeuw eten of water waarvan de temperatuur dicht bij nul te drinken, zal het niet in staat om de vereiste hoeveelheid drank. En dit zal de productiviteit verminderen. Bovendien kan consumptie van te koud water abortus veroorzaken. Daarom is het beter om niet lui te zijn en nog een keer water in de drinker te gieten. Vooral omdat geiten en schapen genoeg drinken voor twee, drie keer per dag. Vaker behoefte aan drinkwater, meestal betekent dit dat een dier ziek is, en het vereist meer voorzichtig en aandacht voor hem. Vaak treedt verhoogde dorst op bij helminthiases.
   Aan de andere kant is bekend dat koud water de eetlust stimuleert, en degenen die vee blijven vetmesten, gebruiken deze simpele truc. Dit betreft trouwens niet alleen schapen en geiten. Opgemerkt wordt dat bijvoorbeeld vleeskuikens die met koud (tot 10 °) water worden gedronken, meer eten en sneller groeien. Het belangrijkste is om de watertemperatuur geleidelijk te verlagen en geen ijswater te geven in de hitte, omdat de dieren ook verkouden worden. Voor koeien, paarden, varkens is 10 ° natuurlijk niet genoeg, maar 14-16 ° is al heel normaal.
   Natuurlijk moet drinkwater schoon en goedaardig zijn. Aan toevoegingen (wei, kruideninfusie) moeten dieren geleidelijk worden gewend. Categorisch kun je geen dieren uit plassen, moerassen en vijvers water geven, omdat het water erin besmet kan zijn met wormen-eieren.

   antwoord
 2. Ludmila

  Een melkgeit kiezen

  Koop bij het kopen altijd zorgvuldig het dier, met de nadruk op het uiterlijk. Als er zo'n mogelijkheid is, is het een goed idee om naar de moeder van de gekochte geit te kijken. Een gezonde melkgeit heeft een vrolijke uitstraling, een glanzende gladde vacht, sterke botten en een dikke dunne huid. Haar borst en rug zijn breed. De buik is groot, tonvormig. De benen zijn breed, recht, met sterke hoeven ingesteld. De uier is niet-geijkt en mager. Na het melken op de uier van een hoogproductieve geit verschijnen er veel fijne rimpels. Als het sterk wordt verminderd, betekent dit dat het veel melk kan produceren en accumuleren. Tepels moeten niet erg lang en niet te kort zijn. Als de uier slap hangt en bungelt als je van de ene naar de andere kant loopt, en ook scherp in tweeën gedeeld, is het niet de moeite waard om zo'n geit te nemen. O Hoorns, pak, oorbellen (huidplooien in de nek) hebben geen invloed op de lactatie van de geit. Maar leeftijd is belangrijk. De hoogste productiviteit bij dieren komt tot uiting na 2-3 lammeren. Na 5-6 dalen de melkgiften merkbaar.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar