8 recensie (s)

 1. Alla Ustinova, Republiek Mari El

  Door de verhoogde zuurgraad van de bodem worden voedingsstoffen moeilijk te bereiken voor planten en kunnen metaalzouten zelfs giftige verbindingen vormen. Daarom worden aan dergelijke grond, alkalisch gebluste kalk, dolomiet of kalksteenmeel alkalische additieven toegevoegd.

  De laatste twee hebben de voorkeur, omdat ze naast calcium andere nuttige sporenelementen bevatten: magnesium, kalium, fosfor. Het is beter om deze procedure in het begin van de herfst uit te voeren, omdat de chemische processen in de bodem langzaam plaatsvinden.
  Om de toedieningssnelheid van deoxidanten te bepalen, is het raadzaam om een ​​grondanalyse uit te voeren. Als u 'met het oog' moet werken, is het beter om de minimumdosis voor meerdere jaren in te voeren, waarbij u het resultaat volgt. Voor middelgrote leem is deze dosis 300-400 g stof per vierkant. bebouwbaar land. Het moet worden gerepareerd door te graven of te ploegen tot een diepte van 1-15 cm In de tuin, voor verwerking in stammen, is 20 kg bloem per boom en 1 kg per grote struik vereist.

  In de lente, als een uitdrukkelijke maatregel, is het beter om krijt en houtas in de bedden te introduceren. Deze componenten lossen sneller op in de bodem. Ash stoot ook ongedierte af en dient als een uitstekende kaliummeststof.

  antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  indicatorplanten
  Uw perceel was bezet door wilde planten? Haast je niet om boos te worden, maar kijk naar de planten: ze zullen helpen bepalen welke grond je op de site hebt. Dus op vochtige plaatsen en zelfs met dichte kleigrond groeit de kruipende boterbloem (Ranunculus repens) actief. Veronica persian (Veronica persica) komt regelmatig voor in vruchtbare gronden met een licht alkalische reactie. De antithese van Veronica is een meerjarig madeliefje (Bellis perennis), dat gedijt op arme, licht zure grond. Een echte fijnproever kan dioica-brandnetel (Urtica dioica) worden genoemd: hij houdt van een bodem die rijk is aan organisch materiaal en mineralen met een licht zure of neutrale reactie. Trouwens, deze stekelige schoonheid op landbouwgronden dient als indicator voor een overdosis organische stof in de bodem.

  antwoord
 3. Ilmir Shakirov, Kotlas

  Schrijf vaak - turfland, turfy ...
  Maar is het verschil geweldig?
  De aarde is goed en slecht - naar mijn mening, een tank!

  antwoord
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   Waarschijnlijk geen vraag, maar een kiem voor controverse ...
   Goed en slecht land is voor zeer jonge planten - voornamelijk vanuit een mechanisch oogpunt: een dichte, structuurloze wortelloze wortel kan niet alle zaailingen doordringen. Volgens de voedingssamenstelling is alles niet zo belangrijk: de zaailing in de zaadlobben (omgezet in zaadlobben) heeft voldoende voedingsstoffen. Voor de ontwikkeling van de eerste echte bladeren. En hier beginnen individuele planten individuele voorkeuren voor voeding te vertonen.
   Een analogie tekenen met een anderhalf jaar oud kind - hij kan worden gevoed met legerstoofpot, maar nu zal yoghurt hem veel meer voordeel opleveren. En dan hebben groeiende en volwassen planten hun eigen smaak, evenals mensen ...
   Vanuit het oogpunt van de beschikbaarheid van voedingsstoffen kunnen verschillende landen voorwaardelijk worden onderverdeeld in licht en zwaar. Het gemakkelijkste land zal een bladhumus zijn, het zwaarste is een dikke, dikke klei. Bijna alle niet-exotische soorten grond zullen zich tussen deze palen nestelen. Nogmaals om de voor- en nadelen van elk type bodem niet weer te geven, we herinneren ons slechts een paar regels.
   Het land moet gestructureerd (los) zijn. Altijd. Dit wordt bereikt door anorganische additieven zoals zand, turf. En - hoe dikker de wortels van onze planten, hoe groter het percentage in het bodemmengsel moet zijn. Uiteraard, binnen redelijke grenzen.

   antwoord
 4. Andrey Sivakov

  We hebben podzolic bodem op de site, hoe kunnen we het verbeteren?

  antwoord
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   Podzolic - is de bodem met een zure reactie, weinig gestructureerd, vaak - een klei met een laag gehalte aan humus (een maat voor vruchtbaarheid). Voor elk type bodem zijn er manieren om het te verbeteren. In dit geval is het eerste wat je moet haar slap: maak 10-15 kg krijt of meel dolomiet (beter) op een honderd. Het is mogelijk om willekeurig in te voeren met oppervlakte-inbedding, zowel in de lente als in de herfst (wat de voorkeur heeft). Deze medicijnen branden niet, dus wees niet bang als je bij de planten komt. Voor 1-2 maanden zal de klei instorten (uiteenvallen in bosjes). Nadat de voedingsstof {compost, vermicompost en t. D.) in een hoeveelheid 10-15% van het volume van de grond worden gekweekt te mengen en bereiden voor het planten. Vervolgens verzuren podzolische bodems spontaan. Omdat in de komende jaren zal moeten jaarlijks een bijdrage leveren meel dolomiet (4,5-5,0 kg / per honderd vierkante meter). Om dezelfde vruchtbaarheid te behouden - humusbevattende componenten (volgens de instructies).

   antwoord
 5. Pavel STOYANOV, regio Sverdlovsk

  Bodems zijn anders. En niet altijd kruimelig, goed, op het eerste gezicht is de aarde rijk aan noodzakelijke planten met voedingsstoffen.
  Om de biologische activiteit van de bodem in verschillende delen van de plot te bepalen, helpt een eenvoudig experiment mij. Ik bracht het als een kind door toen ik op een zomervakantie met mijn grootouders in het dorp woonde. Hiervoor nam ik vlekken van schoolnotitieblokken. Nu kunt u ze vervangen door vellen filterpapier.
  Ik zal de blotter niet diep begraven in verschillende delen van de tuin en de moestuin, gemarkeerd met een pen. Ongeveer een maand later groef hij ze uit en zag ze overleven. Als het papier zwaar vergaat, dan is de aarde op deze plek
  heeft een uitstekende biologische activiteit. Als het slechts op sommige plaatsen is vervallen, geeft dit aan dat de bodemactiviteit gemiddeld is. Welnu, als de blotter bijna hetzelfde blijft als hij was, geeft dit aan dat de grond arm is en moet worden bijgevuld met organische meststoffen. Opa en oma hadden vee, dus de tuin was goed bemest met organisch materiaal en het papier raakte bijna altijd sterk in verval. Probeer het, doe zo'n interessant experiment zodra de aarde na de winter ontdooit. Als je begrijpt dat de grond armer is geworden, heb je tijd om half- of volledig verrot organisch materiaal te planten voordat je in het voorjaar gaat planten en daarmee de aarde verrijkt.

  antwoord
 6. Galina

  Veel tuinders klagen in hun brieven over de slechte bodem die ze hebben gekregen. Ja, er is natuurlijk niets om blij mee te zijn, maar je moet niet opgeven. Integendeel, alleen alles hangt van hen af, er is geen andere uitweg. En als een voorbeeld zal ik je vertellen hoe ik wortels in dergelijke omstandigheden kweek.
  Eigenlijk ben ik nu al een jaar bezig met tuinieren voor 22. En ik moet zeggen dat je pas met de jaren begint de planten te begrijpen die je groeit. En nu ben ik blij dat ik wederzijds begrip heb ontwikkeld met wortels. Twee vrienden volgden mijn advies op en bedanken me er nu voor. Maar ik ga aan de slag.
  Ik heb zware leem in de buurt. Nog steeds op zoek naar zand, turf en humus, maar nog steeds niet genoeg. Maar voor wortels bleek dit niet bijzonder belangrijk te zijn. Ik plant haar op de kleigrond zelf. Ik maak eind april twee ribbels: ik zaai er één tegelijk en de tweede in twee tot drie weken. Het belangrijkste daarin is een hoogte van ongeveer 40 cm en een breedte van 60 cm aan de basis Ik maak een verdieping in de richels met een schoffel, breng zand aan met een kleine hoeveelheid humus, meng alles met een stoffer en strijk het dan van boven af.
  Verder maak ik drie groeven, leg ik er of plakjes met zaden, of plak de zaden geduldig op een afstand van 1-2 cm van elkaar. Ik val in slaap en bovenop de mulchlaag van humus over 2 dik. Nou, ik morst. Vervolgens regelmatig sproeien en wieden. De ene keer werd ik een beetje milder, zodat de toppen niet groen werden en een wortelvlieg bleek te vinden.
  Als je doet wat ik beschrijf, wees dan niet bang als je geen zaailingen hebt, maar ellendige grassprietjes, terwijl de buren prachtige borstels op het bed zullen hebben. Uw triomf ligt voor de boeg! Binnenkort zullen je wortels de achterstand inhalen en de buurman inhalen. Als je wortels tot 60 cm lang wilt, kun je de koningin van de herfst planten. Ik plant zoete soorten voor mijn kleinkinderen, ze zijn tot 40 cm lang, al mijn centimeters zijn bij benadering. Het is belangrijk dat de nok niet breed en hoog genoeg is en er veel zand in zit. Ja, en toch - ik gebruik geen minerale meststoffen.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar