31 recensie (s)

 1. Nikolaj Vasnetsov

  Op de stammen van fruitbomen en takken van kruisbessen, aalbessen verscheen een plaquette die leek op korstmos. Moet het verwijderd worden?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Zo'n plaque komt voor in dichte beplanting en wordt meestal gevormd op oude stammen, die kunnen worden verwijderd, en in plaats daarvan kunnen wortelscheuten worden gebruikt voor vruchtvorming (of takken kunnen worden overgebracht naar zijtakken). Behandel de stammen en takken met een coating van 3% oplossing van ijzersulfaat, maar ik raad af om het eraf te schrapen met een metalen borstel (beschadig de schors), maar je kunt werken met een houten schraper

   antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Vorig jaar, in de herfst, plantten ze zwarte en rode aalbessen. Alle struiken doen het goed. En dit jaar ontdekten ze dat aan één kant van het terrein bijna alle planten een soort rode strepen hadden (zie foto). Wat is dit?
  Anna Kopylova

  Plagen en ziekten van aalbessen en kruisbessen en hun bestrijding

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Dit is een schimmelziekte van aalbessen: in het vroege voorjaar vliegen overwinterde sporen naar de struik, sommige komen in wonden en scheuren in de schors van jonge scheuten. Geleidelijk verspreidt de schimmel zich en vormt vruchtlichamen - roodbruine kussens met een diameter tot 2 mm (ze zijn zichtbaar op de foto).
   Tekenen van een nederlaag verschijnen in april-mei. In het begin krijgt de schors van zieke stammen en takken een roodbruine kleur, maar sterft snel af, wordt donkerder en wordt blauwgrijs. In de herfst beginnen jonge scheuten massaal af te sterven.
   Helaas is de behandeling van dergelijke struiken niet effectief. Maar je kan het proberen. Verwijder en verbrand allereerst de aangetaste scheuten. Behandel de struiken nadat de bladeren zijn gevallen met Bordeaux-vloeistof (300 g per 10 liter water). Herhaal de procedure in het vroege voorjaar voordat de knop breekt. Voor de toekomst: kies gezonde zaailingen van gezoneerde variëteiten om te planten.

   Als preventieve maatregel, besproei de planten naast Bordeaux-vloeistof met een fungicide (Skor, Topsin-M) voor de bloei tweemaal met een interval van 7 dagen, en ook na de oogst.

   antwoord
 3. Olga

  Vijf jaar geleden heb ik drie rode bessenzaailingen op de site geplant. Ze schoten goed wortel, begonnen zich normaal te ontwikkelen en begonnen twee jaar geleden vruchten af ​​te werpen. Ik verzorg ze, zoals verwacht: ik voer snoeien en uitdunnen uit, ik maak de grond los, ik voed het met ureum, ik verwerk het op een groene kegel met Bordeaux-vloeistof. Alles was in orde, maar vorig jaar begonnen de bladeren op de aalbessen in het midden van de zomer bruin te worden en op sommige begonnen er een soort blauwe vlekken te verschijnen. Bladeren met soortgelijke vlekken droogden toen snel op, krulden op en vielen eraf. Als gevolg hiervan waren in de herfst sommige takken bijna kaal. Wat is er met de krenten gebeurd? Hoe haar te beschermen tegen zo'n ongeluk?

  antwoord
 4. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Wanneer de zwarte bes bloeit, zoek dan naar abnormale bloemen met smalle, versmolten, vuilroze bloembladen op de struiken. Dit is een gevaarlijke ziekte van aalbessen - badstof. Ontwortel en verbrand zo'n struik direct, ook al staan ​​er maar bloemen aan één tak.

  antwoord
 5. Pavel Marinin, Sint-Petersburg

  Om welke reden kunnen bessenbladeren krullen?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - In de meeste gevallen zijn de bladeren gekruld door schade door zuigende ongedierte: bij rode aalbessen is het meestal een galmuis, bij zwarte aalbessen - schiet bladluizen en trips. Het komt voor dat zowel bladluizen als trips zich tegelijk op planten nestelen. In dit geval kun je vaak zien dat de bladeren verschrompeld zijn.
   Bladrollen is in principe ook mogelijk bij een tekort aan kalium of fosfor.
   Als ik gedraaide bladeren opmerk, raad ik je aan om ze uit te vouwen en te onderzoeken: als je insecten ziet, behandel de struiken dan met Fitoverm (volgens de instructies).

   antwoord
 6. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Bessen draaien en bladeren laten vallen. Wat is deze ziekte?
  Igor Petrovich

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Alle soorten aalbessen kunnen worden aangetast door een gevaarlijke schimmelziekte, anthracnose.
   De sporen van de ziekteverwekker nestelen zich aan beide zijden van goed ontwikkelde verouderde bladeren, evenals op bladstelen en scheuten. In het eerste stadium van de ontwikkeling van de ziekte verschijnen geelgroene, geleidelijk bruin wordende vlekken met een diameter tot 2,5. Ze gaan dan samen en de bladeren krullen omhoog en vallen eraf. Bovendien zien ze eruit alsof ze zijn verbrand. Het verlies van bladeren leidt tot kale stelen - van onder naar boven. Op de scheuten worden bruine zweren zichtbaar.

   Voor de preventie van de ziekte is het belangrijk om in het najaar de grond onder de struiken te graven. Vóór dit is het noodzakelijk gevallen bladeren van de grond te verwijderen en te verbranden. Voor de bloei en daarna worden de planten besproeid met een infusie van as, zeep-koperemulsie, 1% Bordeaux-vloeistof. Na het oogsten worden de struiken behandeld met koperoxychloride (30 g per 10 1 water) of dezelfde 1% Bordeaux-vloeistof.

   antwoord
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   Ongetwijfeld overwon echte meeldauw kruisbessen. Het is het beste om vooraf te puzzelen door preventief te sproeien, met behulp van geschikte fungiciden.
   Meestal verschijnt echte meeldauw op verdikte kruisbessenstruiken. In de herfst, wanneer het gebladerte valt, moeten de struiken worden uitgedund - laat de takken achter met het grootste aantal fruit, overgroeide knoppen.

   antwoord
 7. Vladimir Vasilievich

  Als ik het goed begrijp, verpest aal het vuur. Limoen is gemakkelijk. In het najaar, onder de bessenstruik, plaats je niet heel fijn gesneden tomaattoppen. Na een of twee jaar zal de ziekte verdwijnen. Raad getest door mij persoonlijk.
  Maya

  antwoord
 8. Tatiana Chernaya

  Wat ontbreekt er aan de bessen? Wat gebeurde er met de bladeren van de rode aalbes (foto)?

  bolezni-smorodiny

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Dit zijn symptomen van een gebrek aan ijzer en mangaan. Het probleem kan zich voordoen in een niet succesvol gekozen landingsplaats of in een ongebalanceerde toepassing van meststoffen. Een tekort aan ijzer komt tot uiting in duidelijke tekenen van chlorose (als gevolg van een schending van de productie van chlorofyl in de bladeren) - lichte bladeren en karakteristieke groene aderen daarop.

   Na het oogsten, voedt u de planten op de bladeren met complexe microfertilizers met mangaan en hoog ijzergehalte (bijvoorbeeld ijzerchelaat).

   antwoord
 9. Boris DROBOTKO, de stad Smolensk

  Als er een geel patroon verschijnt op de kruisbessenbladeren langs de aderen, groeien de bladeren zelf verschrompeld en neemt de opbrengst af - dit zijn tekenen van een mozaïekvirusinfectie.
  Nadat ik deze symptomen had ontdekt, probeerde ik de struiken te helen: ik verwijderde zieke bladeren, sneed en verbrandde stengels, beate planten zodat ze de kracht hadden om infecties te weerstaan. Maar niets hielp, groeide na het snijden van de stelen waren al ziek.
  Een soortgelijk probleem kwam ook voor bij buren in het land. Ze probeerden de struiken met verschillende medicijnen te behandelen, maar zonder succes. De ziekte greep de tuin in en de kruisbessen moesten worden uitgegraven en vernietigd.

  Pas onlangs heb ik kennisgemaakt met een tuinman die zei dat de meeste landingen, zo blijkt, kunnen worden gered. Het was noodzakelijk om de eerste zieke planten op te graven en te verbranden en het land onder de grond vandaan te verwijderen.

  antwoord
 10. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Op de bes werden de nieren verwijderd met de teek en behandelden de struiken met een insecticide. Zullen er volgend jaar nieren op deze plaatsen zijn?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   In geval van ernstige beschadiging (meer dan een derde van de nieren van de scheut) van de bessen van de niermijt, is het het beste om dergelijke takken volledig te verwijderen. Aalbes geeft gemakkelijk nieuwe scheuten en herstelt de struik heel snel. Onderzoek nu zorgvuldig de planten - verscheen niet op hen tekenen van terugkeer van de bes, omdat de niermijt de drager is van deze virusziekte.

   antwoord
 11. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Dit jaar leverde de zwarte bes niet op. De bladeren op de takken werden lelijk, aan de randen - grote zeldzame denticles. Hoe een struik te genezen?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   U beschreef de tekenen van een gevaarlijke virale ziekte - terugkeer (rust) van de bes. Het manifesteert zich tijdens de bloeiperiode door de vervorming van bladeren, bloemen en scheuten. Bessen worden niet gevormd. De knoppen van de patiënt beginnen zich dagen later te ontvouwen op 5-7 dan op gezonde. In de struik kunnen een of meerdere takken zijn geïnfecteerd, soms de hele plant. In de regel neemt de nederlaag toe met de jaren. Het gevaar van de ziekte is dat deze helemaal niet op de behandeling reageert. Weerbaar ook tegen terugkeer van variëteiten.

   Voor lange afstanden verspreidt het virus zich met plantmateriaal.
   Graaf een zieke bos uit en verbrand het.

   antwoord
 12. Lyudmila LASHUK

  Vorig jaar werd mijn zwarte bes gekozen door een spint: kleine witte stippen (larven) verschenen op de bladeren (voornamelijk aan de onderkant), en een dun spinneweb omringde de takken. Ik besloot om het ongedierte aan te pakken met knoflookinfusie: 3 knoflookkoppen (met een totaal gewicht van ongeveer 220-250 g) werden in pap gesneden en 1,5 liter heet water (+ 50 ... + 60 graden) gegoten. De pot werd losjes afgedekt met een deksel en op een donkere plaats gezet (dagelijks 2-3 keer gemengd met een houten stok).

  Na 3-4 dagen werd de geconcentreerde samenstelling door gaas gefiltreerd, in donker gekleurde PET-flessen gegoten en in een koele kelder geplaatst. Meng voor het verwerken 150 ml knoflookconcentraat en 1 L water. Struiken besprenkeld in de avond (2 keer met een interval van 3-4 dagen). Vooral zorgvuldig behandeld de bladeren van de onderkant. Een week later zag ik het resultaat - witachtige korrels gemakkelijk gescheiden van het blad. Bes kwam tot leven en gaf een goede toename van nieuwe bladeren! Ter voorkoming werden de struiken nog twee keer behandeld - na het oogsten van bessen en aan het einde van augustus.

  antwoord
 13. Irina ISAEVA, doctor in de wetenschappen

  Inspecteer de eierstokken van kruisbessen en krenten.

  Onder hen kunt u grote gekleurde bessen die gemakkelijk kunnen worden verward met de reeds vervallen vinden. In feite zijn ze beschadigd door rupsen van kruisbes mot, die, als in de vrucht, de inhoud weg te eten. Deze bessen rood voortijdig, en dan verdorren. Deze vruchten per se inzamelen en verwijderen, omdat elke rups zich van beschadigde bessen in gezond, eet 6-8 kruisbes vruchten of bessen 12-15 aalbessen en pas daarna gaat in de grond voor de verpopping.

  antwoord
 14. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  De nimfenstaartvink manifesteert zich door een opgeblazen gevoel van de nieren. In de nier zijn de eerste beginselen van bladeren te zien, maar ze ontwikkelen zich nauwelijks, maar sterven en sterven. Verliezen van het gewas zijn erg groot, soms sterft de hele struik. Het gevaar is dat er in één besmette nier enkele duizenden teken kunnen zijn.
  De gemakkelijkste manier om te vechten is om geïnfecteerde nieren in de herfst of lente te verzamelen voordat ze bloeien. Gezwollen nieren zijn duidelijk zichtbaar en kunnen gemakkelijk worden onderscheiden van gezonde nieren. Als de struik volledig is geïnfecteerd, moet deze worden ontworteld en verbrand.
  Als half juni de bladeren donkerder worden en vervormen, dan is de struik geïnfecteerd, moet deze worden gegraven en verbrand.
  Als er maar weinig besmette nieren zijn, moeten ze vroeg in de lente worden geknipt en worden verbrand.

  Als je de nieren van vorig jaar snijdt voordat de mijt naar buiten komt en begint te vermenigvuldigen, is er een kans om de struik te redden.

  Spuitbussen met een suspensie van colloïdale zwavel tijdens de vorming van bloemkwasten worden gedaan met zowel reeds verschenen mijten als als preventief onderhoud van de ziekte.
  Ook effectief sproeien met kalk-zwaveloplossing of waterige oplossing van colloïdale zwavel.
  Teken zijn ook gevaarlijk omdat ze drager zijn van een andere ziekte - badstof. Daarom moeten maatregelen worden genomen bij het eerste teken van de ziekte.

  Grote aalbessen: de apicale bladeren verdraaien en verdorren, en aan de onderkant van het blad zie je veel lichtgroene insecten. Dit is de bladluis. In de lente, als een preventieve maatregel, sproeibomen van carbofos, chlorophos, of speciale oplossingen van ongedierte. Dezelfde bladluizen worden aangetast door kruisbessen en eventuele struiken die zich dicht bij de bladluizen bevinden, hebben bladluizen aangetast.

  antwoord
 15. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  In de vroege lente op elke tak van de bes, worden gezwollen bolvormige knoppen gevormd. In de zomer buigen de bladeren op de top van alle takken naar beneden en zakken ze in elkaar. En van binnen - bladluizen en veel mieren. Bovendien zijn veel bessenborstels tijdens het oogsten gebombardeerd, maar geen bessen. Wat moet ik doen?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Kolven van aalbessen in uw omgeving worden beschadigd door een complex van plagen:
   gezwollen bolvormige knoppen wijzen op de aanwezigheid van bessenknoppen;
   gevouwen bladeren en gedraaide scheuten zijn schade aan bladluizen;
   spinnenwebben op takken - een teken van de aanwezigheid van bessenknoppen.
   Mijn advies: als de bessenstruiken meer dan 5-6 jaar, hun best ontwortelde en verbrand, en op dit punt de komende jaren 3-4 bessenstruiken niet zijn geplant.

   antwoord
 16. Elena en Oksana PAVLOV, Kostroma

  Mijn zus en ik houden erg van kruisbessen en kunnen geen poederachtige meeldauw toestaan ​​om het gewas te vernietigen.

  In de herfst verwijderen we plantenresten onder elke struik waarop schimmelsporen overwinteren en verbranden ze. Voor preventie in het vroege voorjaar, besproei de struiken met een fungicide en de tweede keer na de bloei.

  Dankzij de verwerking is de oogst van kruisbessen uitstekend! Bessen zijn voldoende voor zowel werkstukken als voor behandeling. HA; bijvoorbeeld om de immuniteit te versterken: u moet vers sap drinken, geperst uit kruisbes, verdund met water (1: 2). Om chronische obstipatie kwijt te raken, moet je 1-kunst invullen. l. bessen van kruisbes 1 met een glas kokend water en kook 10 min. Drink een paar keer een glas na het eten.

  antwoord
 17. Arthur ISAEV, Kostroma

  Een buurman in het huisje klaagt dat haar bes is getikt met een teek.

  In het voorjaar verzamelt ze gezwollen nieren (in hen leeft de mijt!), Maar dit helpt niet veel. Gezien zo'n gevaarlijke buurt, neem ik voortdurend preventieve maatregelen om mijn eigen bes te beschermen en zorgvuldig de aanschaf van nieuwe zaailingen te overwegen.

  Bij aanschaf onderzoek ik zorgvuldig of het niet aanwezig is op jonge boompjes opgeblazen nieren en de rode bladeren. Dit zijn de eerste tekenen van de aanwezigheid van ongedierte. Voor het planten trim ik de bes ongeveer 15 cm van de wortelhals. Dit stimuleert de vertakking van de struik en maakt het mogelijk een deel van de stengel te verwijderen die kan worden geïnfecteerd.
  Volwassen struiken water in de lente met warm water (70 °). Terwijl de stelen nat zijn, strooi ik ze met as zodat het blijft hangen. Ash beschermt planten tegen bladluizen. Voor een seizoen verwerk ik een bes as 3-4 keer. In water, dat ik vooraf in de struiken spuit, voeg ik een beetje zeep toe.

  Als op mijn bes en er zijn ziekten of plagen, dan als een zeldzame uitzondering.

  antwoord
 18. L. Lebedeva, St. Petersburg

  Op de zwarte bes in juni begonnen vergeelde en bladeren af ​​te vallen. Waarom?

  antwoord
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   De eerste reden voor het vroeg vergelen van de aalbessenbladeren is een gebrek aan vocht in de bodem, dus in de hete zomer is het belangrijk om struiken water te geven en te voeden. De tweede reden is het "werk" van gallische bladluis, een klein ongedierte (vestigt zich in hele koloniën aan de onderkant van het blad). Bladluizen doorboren de vaten van het blad en halen er voedzaam sap uit. Als gevolg hiervan wordt het blad vervormd en bedekt met blaren van roodachtige of geelachtige kleur, die na een tijdje donker worden en de bladeren geel worden en voortijdig vallen.

   Controlemaatregelen

   Verwijder ernstig beschadigde bladeren en snij jonge misvormde scheuten af.
   Gallische tegen bladluis gebruiken insecticiden: Malathion, Inta-Vir, Akhtar, Spark, Tanrek, Actel-face, Commander, enz. (Volgens de instructies) .. Het eerste besproeien - ten tijde van bloeiende krenten, wanneer de knoppen ontluiken; de tweede - nadat de struiken bloeien; de derde na de oogst.

   Als bladluizen weinig zijn, kunt u folkmethoden gebruiken voor beregening:
   1. aftreksel van uivlies (200 g schil giet 1 l water, dag aandringen);
   2. infusie van as (1 el bij 1 L water);
   3. tabak infusie (400-800 g makhorka of tabakstof giet 10 l water, houd 24 uur aan, voeg 100 g zeep toe).

   antwoord
 19. Evgeny DAVYDCHENKO, Sverdlovsk Region

  Ik geef de voorkeur aan het gebruik van chemicaliën in het land om te verminderen
  tot een minimum. Bijvoorbeeld, met ongedierte op de bes worstel ik met de hulp van mest en loof.
  Eerder irriteerden de struiken het vuur. Vlinders van dit plaag leggen eieren in bloemen. Het verschijnen van larven eet toekomstige vruchten op. Puping, vlechtten ze het web van bessen, en in de winter overwinterden ze onder dezelfde struik.
  Om de mot te bestrijden in augustus obkladyvayut grond rond de aardappel en tomaat bes tops laag 10-15 cm. In het voorjaar van gooien in het centrum van elke struik een schop verse paardenmest. In rottende mest worden bacteriën gevormd, die niet worden getolereerd door de vuurvlieg, bladluizen en sommige andere plagen. De aldus aangelegde paardenmest beschermt de bes tegen echte meeldauw. Ik hoorde over deze methode van mijn overgrootvader, ik pas het met succes toe in mijn tuin.
  Dung verdelgt niet alleen ongedierte, maar is ook een bron van voedingsstoffen voor struiken. Natuurlijk gebruik ik naast dit middel ook andere bemesting, zodat de planten alles krijgen wat ze nodig hebben en bestand zijn tegen ziekten en plagen.

  antwoord
 20. Larissa SHUBINA, regio Nizhny Novgorod

  Als je op een mooie zomeravond ziet dat kleine veelkleurige vlinders over je kruisbes vliegen, dan heb ik echt spijt van je - hoogstwaarschijnlijk wacht je niet op de oogst volgend jaar ... Dit is de kruisbesmot, die in juli-augustus op de onderste delen van kruisbesbladeren ligt tot enkele honderden eieren. Na 20 dagen verschijnen er rupsen. Maar het ergste begint in het voorjaar, wanneer ze uit hun schuilplaats kruipen en alle bladeren opeten. Na een maand verpoppen de rupsen en veranderen ze na nog een maand in vlinders en leggen ze opnieuw eieren.
  Om deze cyclus in de natuur te stoppen, is het noodzakelijk om alle bladeren te schrobben en deze in de herfst onder de struiken van kruisbessen te verbranden. In juni, wanneer er een massaproductie van rupsen is, moeten we de film onder de struik verspreiden en de struik schudden zodat alle rupsen op deze film staan.
  Bovendien, met het verschijnen van de eerste bladeren, kunnen kruisbessen worden behandeld met chemicaliën en wordt geadviseerd om hetzelfde te doen voor de buren.

  antwoord
 21. Anastasia Sergeevna Bobrova, dorp van Malaya Serdoba, regio Penza.

  Het is bijna onmogelijk om van bladluizen af ​​te komen, omdat slechts één vrouw honderden eieren kan brengen. Daarmee moet je altijd op je hoede zijn, vooral bij droog weer. Ik bespuit de beplanting regelmatig met kruidenthee, citrus, uivelletjes. Goede medicijnen helpen 'Fitoverm'. "Gezonde tuin", "Pirimor". Er zijn ook natuurlijke vijanden van bladluizen, bijvoorbeeld roofmuggen, die zich nestelen op peulvruchten.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar