7 recensie (s)

 1. Olga COSENKO

  Tijdens een wandeling in ons tuinbouwpartnerschap zag ik op een van de locaties een ongewone plant met blauw-zwarte bessen die eruit zag als bramen. Na goed gekeken te hebben, realiseerde ik me dat het zwarte framboos was. Het is niet gemakkelijk om zaailingen van deze plant in onze stad te kopen, dus wendde ik me tot de eigenaar van de site met het verzoek om plantmateriaal te delen. En hij wilde net zijn zwarte frambozen vermeerderen.
  Aan het einde van de zomer begint de top van de scheut die aan het aardoppervlak hangt, zich uit te strekken, krijgt een lelvorm. Dit is het juiste moment om te rooten.
  Mijn buurman boog dergelijke scheuten in een boog naar de grond, liet de toppen in vooraf voorbereide gaten met een diepte van 12-15 cm zakken, spelden het en bedekten het met aarde. Periodiek bewaterd. Ergens tegen het einde van de herfst is een dergelijke gelaagdheid geworteld. Voor de winter moeten ze op dezelfde plaats worden achtergelaten en moeten ze worden geïsoleerd (met turf, compost, zaagsel of humus). In het vroege voorjaar sneed een buurman scheuten af ​​van de moederstruik in een snoeischaar (op een hoogte van 20-30 cm), groef een brok aarde op en plantte deze op een voorbereid bed op een permanente plaats, niet vergeet de zaailingen met mij te delen.

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Op dezelfde manier kunt u zich voortplanten en klimmen, krullende en kruipende bramen. De ideale tijd is eind augustus (hoewel het beter is voor inwoners van bijvoorbeeld Siberië en de Oeral om bramen eerder, aan het begin van de maand, met deze methode te verspreiden.
   Voor vermenigvuldiging met de toppen is het noodzakelijk dat de jaarlijkse scheuten van de braam ten minste 1,5 m lang worden. Begraaf hun bovenste gedeelte in de grond. Na ongeveer een maand geven de toppen een goed wortelsysteem en jonge scheuten, die voor de winter bedekt zijn met bladeren of vuren takken. Volgend jaar (in april), scheid de zaailingen van de moederstruik en verplant ze.
   Lyudmila FROLOVA,

   antwoord
 2. Zoya Antonovna Zayats

  Bestaat er een zwarte framboos of zogenaamde bramen?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Black-berry-framboos bestaat. In tegenstelling tot bramen, bessen komen veel gemakkelijker af, en ze lijken meer op frambozen. Het geeft op zijn beurt niet, omdat framboos, wortelspruiten, begint eerder vrucht te dragen, is minder vatbaar voor ziekten en plagen.
   De bekendste variëteit aan aronia-frambozen is Cumberland. Hij is perfect aangepast aan de klimatologische omstandigheden van Rusland en Wit-Rusland en geeft uitstekende gewassen.

   antwoord
 3. Lyudmila FROLOVA, Cand. van wetenschappen

  We propageren zwarte frambozen
  Zwarte frambozen vormen in tegenstelling tot rode frambozen geen wortels. Het kan worden vermenigvuldigd met de toppen van scheuten (in augustus). En nu, in de lente, kan dit ook met horizontale lagen worden gedaan. Hoe? Onze expert vertelt.
  Selecteer in de lente (voordat bud budding) 5-7 sterke scheuten, spreid ze rond de bus in groeven met een diepte van 5-7 cm en bevestig de haken. Zodra de onbedoelde wortels aan de onderkant van de scheuten verschijnen, strooi ze met aarde, laat de apicale knoppen en bladeren open. Voor een betere beworteling van de laag, water regelmatig, en voor de winter de bodem bijten of bedekken met verwarmend materiaal. Tegen het najaar van volgend jaar zullen jonge planten uit de geroote scheuten groeien. Scheid ze van de moederstruik en transplanteer ze naar een vaste plaats.

  antwoord
 4. Nikolay Ermikov, regio Brjansk

  Ik wil ook wat schrijven over zwarte frambozen. Ik schreef al over Cumberland en in de tussentijd zijn er al nieuwe soorten zwarte frambozen - Irina, Eleanor en Gubin's Gift - gefokt.

  Irina is dus dezelfde struik met zeer dikke stengels die per seizoen oplopen tot 2,5-3 m. De bessen zijn groot, kegelvormig en niet zwart, maar wat blauwachtig paars met een blauwe tint, een zeer aangename zoetzure smaak.
  De opbrengst van de struik is tot 5,5-6,0 kg. Omdat de struik pas het tweede jaar vrucht draagt, heb ik ongeveer een kilo bessen verzameld.

  De foto 2 laat zien dat ik de toppen van de shoots niet heb bereikt toen het tijd was ze te laten zakken voor het rooten. Ik speldde twee of drie scheuten vast, maar ze waren niet geroot: blijkbaar heb ik ze zwak gespeld en besprenkeld. Aan de struik was een metalen hulpstuk bevestigd om de groeiende scheuten te binden, maar omdat we het uiterlijk niet leuk vonden, besloten we ze op een metalen hek te gooien.
  De variëteit overwintert goed in de late herfst, tot het koud wordt, snij ik de jongen 1-1,5 m en snijd ik de vruchtbomen. Ik buig de rest, bind met touw zodat de takken compact zijn en leg er twee of drie houten boomstammen onder aan de rand van de rand, zodat de scheuten niet werpen totdat de sneeuw ze bedekt met hun deken. En de sneeuw zal naar beneden vallen - ik maak de wimpers los en ze worden iets later recht. Hier is het ook nodig om ze vast te binden, nadat ze eerder licht met as zijn besprenkeld.
  Kinderen brachten ons van de regio Pskov naar de regio Leningrad en we moesten een nieuwe locatie ontwikkelen: een tuin, een bessenplant, een moestuin. Het perceel is gescheiden van het dichtstbijzijnde naaldbos door een metalen hekwerk: op foto 1 zie je de sparren bij de muur staan, 10 meter verderop.

  De grond is hier erg zwaar blaffend - er is continue klei bovenop en een laag die te dicht is onderaan.
  Ook op de foto 1 kun je zien dat de scheuten van zwarte frambozen meer dan 2 m hoog zijn, ze zijn al begonnen en werpen hun vruchten af. Op de voorgrond (waar donkere plekken van de aarde) een rij van geploegde appelbomen, dan semi-dwerg en dwergpruim, kers, kers en andere fruitbomen. Alles groeit nog steeds, maar de kers is al een beetje fruit.

  Chernaya-Malina

  antwoord
 5. Victoria LAVRENENKO, regio Pskov

  Niet alle telers houden van zwarte frambozen, omdat het niet erg winterhard is, het heeft een zure smaak en veel pitten in de pulp. Maar ik hou van dit zuur, integendeel. Vooral dol op de graad van Black Raspberry Turn.

  Dit is een middelgrote variëteit, gekenmerkt door hoge (tot 2,5 m) opnamen. Er zijn doornen, maar kleine. De bessen zijn vrij groot, ze brokkelen niet af, ze zijn gemakkelijk te verzamelen. Draaien is beter bestand tegen vorst en ziektes dan andere zwarte bessenvariëteiten.

  Frambozen hebben veel licht nodig, het is ongewenst om het na aardappelen of bramen te planten. Je kunt planten niet te dicht bij elkaar plaatsen - ze houden niet van verdikking. De grond moet vruchtbaar zijn, niet drassig. Als je koude winters hebt, plant dan in het voorjaar frambozen en bedek ze in de herfst met spanbond.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar