13 recensie (s)

 1. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Hoeveel jaar behouden zaden de kiemkracht?
  Valentina

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Watermeloenen, meloenen, komkommers, courgette blijven 6-8 jaar houdbaar; tomaten, pompoen, kool, basilicum - 4-5 jaar; bonen, bonen, radijs, erwten, koolraap - 3-5 jaar; wortelen, bieten, paprika, aubergine, physalis, sla, spinazie, lavas, hysop, kattenkruid - 3-4 jaar; uien, batun, bieslook, peterselie, dille - 2-3 jaar; selderij, pastinaak, uienslijm - 1-2 jaar. Vergeet niet dat niet altijd alles volgens de regels verloopt, omdat veel afhangt van de variëteit, de bewaaromstandigheden en andere factoren.

   antwoord
 2. G. Shevlyagina Vladimir-regio

  Waarom ontkiemen zaden in tomatenfruit?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Een soortgelijk fenomeen wordt waargenomen bij sommige soorten fruit en hybriden van tomaten. Zaden worden door verschillende factoren tegen vroegtijdige kieming beschermd. Met name het slijmvlies rond de zaden verhindert het binnendringen van water en dus het ontkiemen van de zaden. Een beperkende factor is het hoge gehalte aan zuren en suikers. Tijdens langdurige opslag worden echter suikers geconsumeerd voor ademhaling en neemt het zuurgehalte af. Wat het slijm betreft, het begint ook te ontbinden als microben met het proces zijn verbonden. Voeg daarbij de lage zuurgraad van de variëteit (of hybride) - en het is gemakkelijk te voorspellen dat de zaden tijdens opslag zullen ontkiemen. Trouwens, rassen met lang rijpende genen lopen risico. De vrucht zelf rijpt niet lang, terwijl de zaden klaar zijn om te ontkiemen.

   En het heeft natuurlijk geen zin om de vruchten overbelicht te krijgen en ze aan zaden te laten rijpen. Als het rijp is, zal de zaadkieming al ongeveer 100% zijn.
   A. DARYALOVA, agronoom

   antwoord
 3. Margarita Sazonova, Moskou

  Wees erop voorbereid dat je meer dan één stopcontact moet omzeilen om de juiste zaden te kopen.

  Ik neem het zaaigoed hoofdzakelijk op twee plaatsen (dit is een tuincentrum en een grote tuinafdeling van een hypermarkt). Dus de zaden daar zijn compleet anders! Alleen in een ervan was ik in staat om een ​​perilla en een scorzoner te vinden, maar in een andere kreeg ik een rozemarijn, op zoek naar die ik mijn reizen meerdere weken op rij moest herhalen. Bovendien herhaalde een reeks variëteiten van tuin- en tuingewassen in deze winkels niet: waarschijnlijk zijn de leveranciers niet hetzelfde.

  antwoord
 4. Anatoly Sukhov, Tver

  Hoewel de houdbaarheidsdata op de zaden een maximale lengte van een paar jaar aangeven, behouden komkommers, courgette, pompoen en pompoen in mijn praktijk 6-8 jaar levensvatbaarheid; erwten, bonen en bonen - gedurende 5-6 jaar; kool, radijs met radijs, tomaten, bieten en rapen kunnen 4-5 jaar na de oogst ontkiemen. Maar met het zaaien van alle zaden van uien en wortels die ik heb, lukt het me in een paar jaar, maar in principe kunnen ze 3-4 jaar in kleine porties worden gezaaid, daar zie ik niets mis mee.

  antwoord
 5. Valeriya Bogolyubova

  Ik maak me geen zorgen als er veel onbekende zaden zijn. Wanneer ik wortels of koolrabi in de tuin zaai, gebruik ik zelfs geen sachet tot het einde! Voor mij is het belangrijker om meteen de afstand tussen toekomstige scheuten te bepalen: het zou niet wenselijk zijn om dan planten uit te dunnen. Maar in het tweede jaar zaai ik de oude resten gewoon dikker. Ja, en een generatie tomatenzaden kan ook veilig twee jaar lang rekken, omdat ik ruimte voor zaailingen bespaar.

  antwoord
 6. Valentina

  Ik heb meer dan 10 rassen van tomaten, 5-7 variëteiten van komkommers, verschillende soorten wortelen, radijs en kool.
  Bij het zaaien van zaden, teken ik cijfers op kleine tags. Dit is handig als de zaailing nog klein is. Maar toen planten in de tuin geplant werden, dan was er bij de tags soms verwarring: dan wijzen de kinderen op povydergivayut, dan spoelt de douche weg of halen de kippen in de tuin het en graven ze alles.

  Nu, na de ervaring geleerd te hebben, wanneer ik planten in de tuin plant, schilder ik in een speciaal schrift een kaart van de tuin, de locatie van elke variëteit erop en teken ik de naam. Zo'n plan-schema van de site zorgt ervoor dat je niet verward raakt bij het planten en in de herfst om de opbrengst van elk plantaardig gewas te controleren.

  antwoord
 7. Dmitry Kharchevich, Brjansk

  Van jaar tot jaar verzamelen veel zomerbewoners overtollige zaden. Het is jammer om ze weg te gooien en zaaien is riskant - hun kiemkracht is immers niet hetzelfde, het is betrouwbaarder om nieuwe te krijgen. Ik stel voor om oude zaden nog een kans te geven!

  Alle geaccumuleerde zaden (dille, peterselie, sla, spinazie, zuring, witte kool, bloeiende eenjarige planten), zaai ik in de volle grond in maart. Als de sneeuw nog steeds ligt, veeg ik hem van het bed, morst ik de grond met heet water, strooi ik as of poeder van complexe mest en strooi ik zaden uit. Bovenaan strooi ik ze met een centimeter laag turf of droge humus, waarna ik sneeuw giet.

  Als er geen sneeuw is, verhoog ik de mulchlaag naar 2 cm. Wanneer het warme weer begint, vallen dergelijke vroege gewassen in gunstige omstandigheden wanneer de grond verzadigd is met vocht en niet oververhit raakt. En als gevolg van natuurlijke stratificatie, "hebben ze een tweede wind", dus in de meeste gevallen geven ze best vriendelijke shoots.

  antwoord
 8. Irina SHTEMENKO, Moskou

  Ik heb de gewoonte om bloemzaden "met een marge" te kopen. Geleidelijk accumuleert het een heleboel sachets. Maar alle zaden hebben houdbaarheidsdata en moeten periodiek een audit uitvoeren.

  Ik probeer 1-2 jaar lang goudsbloemen, calendula, asters en zaden van alle planten van de astro-familie te gebruiken. Leeuwenbek, kaasjeskruid, kruidnagel en zaden van de "kruidnagel" -familie - maximaal 4 jaar. Ik probeer Petunia, salie en lupine in 5 jaar uit te geven. En de linkshandige en zaden van planten uit de balsamico-familie kunnen zelfs meer dan 5 jaar liggen.
  Ik bewaar zaden in de keuken, waar de luchtvochtigheid hoog is. Zodat het hun toestand niet beïnvloedt, open ik de sachets in glazen potten, die ik af en toe ventileer.

  Ik gooi de verlopen zaden niet weg, maar doe ze in een doos en onderteken het: "Tweede klas". Als de "officiële" houdbaarheidsdatum is verstreken, betekent dit niet dat de zaden niet zullen ontkiemen, de kans op ontkieming wordt gewoon verminderd - ik gebruik ze om lege plekken in de tuin te zaaien.

  antwoord
 9. Dmitry Kharchevkin, Bryansk

  Volg mijn advies en laat muffe zaden u behagen met een oogst

  Jaar na jaar hopen de bewoners van de zomer zaden op. En ze weggooien is jammer, en het is riskant om te zaaien, omdat de ontkieming niet hetzelfde is voor hen, het is veiliger om nieuwe te kopen. Volg mijn advies en geef muffe zaden een kans om je te behagen met een gewas.

  Alle zaden (dille, peterselie, sla, spinazie, zuring, kool, bloeiende eenjarigen, enz.) Die ik in mijn bodem heb verzameld, worden in maart in de volle grond gezaaid.
  Als gevolg van natuurlijke stratificatie openen ze een tweede wind en geven ze voor het grootste deel redelijk vriendschappelijke scheuten. Als de sneeuw nog steeds ligt, veeg ik het van het bed, morst ik de grond met heet water, strooi ik as of poeder van complexe mest en strooi ik zaden uit.

  Bovenaan strooi ik ze met een laag turf (1 cm) of droge humus, waarna ik sneeuw giet. Als er geen sneeuw is, verhoog ik de mulchlaag (tot 2-2,5 cm). Met het begin van warm weer, vallen dergelijke vroege gewassen in de meest gunstige omstandigheden, wanneer de grond goed wordt voorzien van vocht en niet oververhit.

  antwoord
 10. Tatjana Alexandrovna Sadokhova

  Ik liet al mijn zaden achter in het landhuis dat ik in het voorjaar van plan was te zaaien - vertel me of ze zullen sterven? Ik wil niet echt voor ze naar het huisje: te ver.

  antwoord
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   Helaas valt er niets te behagen: de zaden van de meeste groente- en bloemgewassen blijven vers bij een temperatuur van -11 ... + 12 ° C, relatieve vochtigheid 40-60%. Als de temperatuur lager is, dan zouden de meeste zaden iets moeten overleven, maar hun kiemkracht zal afnemen. En als het een zeer ijzige winter is, zullen alle zaden die in het land zijn achtergebleven, waarschijnlijk sterven.

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar