9 recensie (s)

 1. Nikolay ROGOVTSOV, agronoom

  Als er bladeren met rode zwellingen verschijnen op rode bessenstruiken, betekent dit dat bladgalluizen zich daarop hebben gevestigd.
  Het begint in het vroege voorjaar schade aan te richten (vooral aan rode en witte bessen), zodra de jonge bladeren zich ontvouwen. De larven voeden zich met plantensap uit de onderkant van het blad. Beschadigde scheuten groeien slecht, wat de opbrengst aan bessen negatief beïnvloedt.
  Wat gedaan kan worden? Pluk beschadigde bladeren en vernietig ze. Inspecteer de toppen van de scheuten. Als er bladluizen zijn, knip ze dan af en vernietig ze. Zorg ervoor dat je onder de struiken onkruid wiedt, want bladluizen voelen zich ook prima op het gras.

  Als er een kleine hoeveelheid van de plaag is, besproei de aanplant dan onmiddellijk na de bloei met een aftreksel van kamille, tabak, ui of knoflook, terwijl u de achterkant van de bladeren goed bevochtigt. Als er veel ongedierte is, kun je niet zonder chemicaliën: je moet de struiken behandelen met Actellik, Sumicidin of Novaktion, volgens de instructies.

  Om dit te voorkomen, moet de behandeling van bessenstruiken tegen ongedierte worden uitgevoerd aan het begin van het groeiseizoen, wanneer de knoppen opzwellen.

  antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Ik realiseerde me dat preventie het belangrijkste is in de strijd tegen hen. Zodra de eerste bladeren met bladluizen verschijnen, onderneem ik actie, laat het niet verder verspreiden.
  En eerder gebeurde het, voordat je tijd had om terug te kijken, en de bladeren waren al verdord en zwart. De bladluizen waren net zo dol op mijn pruim als de fruitmot. Nu in het vroege voorjaar voor de bloei, bespuit ik ze met tabaksinfusie. Ik giet een half glas tabaksstof in een pot van drie liter, vul het tot de rand met water en blijf er enkele dagen op staan. Dan filter ik, verdun met water 1:1, voeg een beetje vloeibare zeep toe om te plakken en spray. Op dezelfde manier bereid ik alseminfusie voor en wissel beide af, één keer per week aanbrengen. In het voorjaar, bij mooi weer, giet ik kokend water over krenten: het lijkt geen kwaad te kunnen.
  Eenmaal in een notitieboekje schreef ik het volgende recept op: in plaats van te overgieten met kokend water, neem karbofos (60 g per 10 liter water), voeg 1 theelepel toe. teer of groene zeep en spuit alle aanplant.

  Soms zien aalbessen en kruisbessen er slecht uit, de bladeren krullen. Ik ben op deze manier van galluis afgekomen: neem voor 10 liter water 1 eetl. ik. frisdrank, je kunt vloeibare zeep toevoegen. Potten met compote helpen ook - ik hang ze aan bomen en leg ze onder de struiken. Er kruipen veel motachtige vlinders in. Pas op voor nuttige insecten.

  antwoord
 3. Natalia Voronova

  In de zomer zijn de toppen van de krenten bedekt met bladluizen. Hoe kun je het verwijderen om de struik niet te beschadigen? En nog iets: aalbessentakken drogen op. Waarom?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Tegen bladluizen en trips, die de sappen van de toppen van de scheuten opzuigen, kweek ik Fitoverm meestal ter plaatse (volgens de instructies) - dit is het meest milieuvriendelijke en tegelijkertijd vrij effectieve insecto-acaricide preparaat. Wat betreft het drogen van de scheuten, dit is hoogstwaarschijnlijk het werk van het aalbessenglas. De strijd tegen deze plaag wordt bemoeilijkt door het feit dat de rupsen in de takken leven. Wat te adviseren? Beschadigde takken tot op de grond afknippen en direct verbranden. Spuiten met insecticiden is nutteloos, maar er zijn biologische producten (Nemabact, Antonem-F) op basis van roofaaltjes die rupsen aankunnen. Bereid de oplossing strikt volgens de instructies voor.

   antwoord
 4. Antonina POPOVSKAYA, Krasnodar-gebied

  Een van de gevaarlijke ongelukken van de bes is de galluis, die te herkennen is aan de rode zwellingen op de bladeren van planten. Meestal infecteert de plaag rode aalbessen, maar ik vond ook bladluizen op zwart. Het ongedierte voedt zich aan de onderkant van de bladeren. Als gevolg hiervan verzwakt de struik, worden de bessen erg ondiep, drogen de bladeren uit en worden ze dood. Een oogst is uitgesloten.

  Een ervaren tuinman stelde een oplossing voor het probleem voor. Op zijn advies sneed ze de beschadigde bladeren af ​​en verbrandde ze. Vervolgens besprenkelde ze de struiken rijkelijk met zeepsop (200 ml vloeibare waszeep per 10 liter water) en besprenkelde ze de planten met tabakspoeder erop (droge tabak in stof gewreven). Werkbalk-
  ze brengt 's avonds na zonsondergang door. Eén procedure was voor mij voldoende om de krenten van ongedierte te verwijderen.

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Het is echt mogelijk en nodig om bes rode bladgalluisjes aan te pakken, zelfs voordat de zwelling op de bladeren verschijnt. Vaak, als we ze opmerken, zitten de bladluizen niet langer op de bladeren - ze zijn gemigreerd naar nabijgelegen onkruid. Behandeling met zeepsop en tabaksstof hielp alleen de restanten van bladluizen op de bladeren aan te pakken. Maar verwacht in het volgende seizoen niet het verschijnen van karakteristieke zwelling, maar besproei de struiken met dezelfde zeepachtige oplossing en stof met tabaksstof tijdens de ontluikende periode en de inzet van besbladeren. Aangezien biologische agentia een vrij lage efficiëntie hebben, moeten deze procedures minstens één keer per week worden herhaald en met een sterke aantasting van bladluizen - elke 3-4 dagen.
   Fitoverm, Aktofit of andere insecticiden kunnen ook worden gebruikt om de plaag te bestrijden, maar ze kunnen alleen voor en na de bloei worden gebruikt om de bijen niet te schaden.

   Behandel de struiken tijdens de oogst opnieuw in de tweede helft van de zomer en voer ze met een complexe meststof met een laag stikstofgehalte, die de planten zal helpen zich voor te bereiden op overwintering en volwaardige bloemknoppen te leggen voor volgend jaar. En zorg ervoor dat u onkruid in de tuin bestrijdt - dit is niet alleen een toevluchtsoord en winterappartementen voor bladluizen, maar ook een reservoir met gevaarlijke virale ziekten die door de plaag op planten worden overgedragen.

   Julia Kondratenko, Cand. van wetenschappen

   antwoord
 5. Miroslava IOSIFOVNA MILASHEVSKAYA, Grodno-regio, Smorgon-stad

  Op de struiken van zwarte bessen - een overvloed aan bosjes web, die borstels met eierstokken verstrikt raken. Wie regelt zulke nesten?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Dit is hoe kruisbesmotten zich gedragen. Dit is de gevaarlijkste plaag van alle soorten krenten en kruisbessen. Haar grijze vlinders met een spanwijdte van maximaal 3 cm, beginnend in het voorjaar, leggen hun eieren in knoppen, bloemen en later in de eierstok. Uitgekomen rupsen eten bloemen, knagen aan gaten in de eierstokken en beschadigen ze. Pupiliserend vlechten ze een web van bessenborstels.
   Om verdere reproductiecyclus van deze insecten te voorkomen, moeten dergelijke nesten noodzakelijkerwijs uit de struiken worden verwijderd en worden verbrand. Bovendien zou het in de herfst moeten zijn om de struiken met aarde te verstoppen (zodat de poppen die met de nesten zijn gevallen toen ze vlinders werden, in de lente niet naar buiten konden komen).
   Aan de vooravond van bloeiende planten moet worden behandeld met "Karbofos". Infusies van naalden en citroenschillen helpen ook. Tijdens het groeiseizoen kunnen de struiken worden behandeld met biologische producten tegen ongedierte - Iskra-bio, Fitoverm, Agravertin.

   antwoord
  • OOO "Triest"

   Het hanteert een van de variëteiten van krekels - kwijlende centen. En de naam is redelijk gerechtvaardigd: zijn larven, die met hun voeten het sap opzuigen dat uit planten wordt gezogen, bouwen een huis van schuim om zichzelf te beschermen tegen vijanden en zelfs chemische behandelingen.
   Het is een behoorlijk gevaarlijke plaag die de sappen uit de planten zuigt. Het treft aardbeien, peterselie, hondsroos en ook vele soorten bloemen. Tegelijkertijd verdraagt ​​het de geur van tijm en melisse niet, daarom wordt het aanbevolen om deze planten rond de bes te planten.
   Een ander kenmerk van centen is de voorkeur voor natte plaatsen. Daarom mogen aanplantingen niet verdikt worden en moeten ze van tijd tot tijd worden uitgedund.
   Om het ongedierte te beheersen vóór de bloei of na het plukken van bessen, bestuif de beplanting met een mengsel van tabaksstof en as (1: 1).

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar