9 recensie (s)

 1. Michail Volkov, Samara

  Ik geloof dat de beste grond voor "pasgeboren" zaailingen mager is. Het is niet voor niets dat zaailingen in de natuur in de eerste weken van de teelt dol zijn op met smeltwater gewassen grond. Ze worden onderdrukt door hoge concentraties meststoffen - tot de dood van zaailingen.
  Daarom maak ik in de herfst een emmer zand klaar. Zaailingen zijn gemakkelijker te houden in zandgrond. Als u twijfelt over de samenstelling van de grond voor een nieuw gewas, voeg dan meer zand toe - en dit! Het kan veilig worden toegevoegd tot de helft van het volume en zelfs meer, terwijl trouwens het schaarse volume grond toeneemt.

  Waar haal je zand in de winter? Ga na de dooi naar de datsja: een hoop zand bovenop is ontdooid. Als je die hebt natuurlijk. In extreme gevallen kun je tijdens een wandeling ergens in de natuur op zoek gaan naar een niet-bevroren rivier, een zandplek langs de kust. Gebruik het zand van de stapels gewoon niet voor de behoeften van nutsbedrijven: het is gemengd met zout.

  antwoord
 2. Larisa Korshun

  Alle planten in de tuin groeien helaas niet goed. Het feit is dat onze grond dicht, leem is. Het is onmogelijk om zand te kopen om de grond los te maken en dit is een arbeidsintensieve bezigheid. Ik las dat als de aarde elk seizoen rijkelijk wordt gemulleerd met gemaaid gras, in twee tot drie jaar zelfs zware leemgrond losser zal worden. Is dat zo?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Deze methode zal ongetwijfeld helpen om de bodem te verbeteren, maar twee of drie jaar zal niet genoeg zijn. Het effect is over vijf jaar te verwachten. Maar het beste resultaat bereik je als je het terrein opdeelt in meerdere zones, waarvan er één overblijft voor boongroenbemester. Zaai ze twee of drie jaar achter elkaar in de lente, en maai het gras in de herfst en begraaf ze in de grond. Zo verrijk je de bodem met beschikbare stikstof en wordt de structuur van de aarde gegarandeerd beter. Ga dan verder met groenbemester naar het volgende deel van de tuin en kweek in de eerste, al verbeterde zone, de meest veeleisende groenten voor vruchtbaarheid (kool, komkommers, tomaten).

   antwoord
 3. N. Lebedeva St. Petersburg

  Ik zou graag meer tips horen over het telen van groenten en fruit op zandige leembodems. Ik heb zanderige leem ongeveer 30-50 cm van het oppervlak en zand dieper. Welke grond is beter te kopen om de vruchtbaarheid en vochtretentie te verbeteren - laaglandveen of leem? Vanaf welke diepte wordt turf als hoogland beschouwd en vanaf welk laagland?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Zandige leemgronden zijn een van de meest gunstige voor het kweken van planten, omdat ze eerder in de lente opwarmen, luchtig zijn en geen korst vormen na regen en water geven. Maar ze hebben ook hun nadelen. Dus minerale meststoffen in dergelijke grond moeten in kleine doses worden aangebracht, maar vaker omdat ze sneller worden uitgewassen. Door jaarlijks turf en mest aan te brengen, worden goede resultaten behaald. Turf is beter te gebruiken in goed ontbonden en direct na het aanbrengen graven met de grond.
   Laaglandveen is dichter bij zwart van kleur, het is wat vruchtbaarder dan hoog, maar ook zuurder. Zowel in de ene als de andere in verschillende doses wordt aanbevolen om deoxidatoren toe te voegen - as, kalk, krijt, dolomietmeel, enz. Turf kan materialen in een composthoop aanbrengen - dit zal de humus verrijken en bros maken. Na het oogsten is het nuttig om siderats te zaaien - allereerst peulvruchten (lupines, wikke, erwten, etc.), maar ook rogge, mosterd, koolzaad en vele andere kunnen worden geplant. Ze worden voor of direct na het begin van de bloei opgegraven.
   E. UDALOVA

   antwoord
 4. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Het lijkt mij dat als je geluk hebt met de grond, alles zonder landbouwtechnologie vanzelf zal groeien.

  Dus toen mijn man en ik bij zijn moeder woonden, legde ik daar in de tuin gewoon de zaden in de kuilen, en alle aanplantingen groeiden met sprongen.

  Zonnebloemen hebben ze bijvoorbeeld zelfs op kale plekken op het gazon geplant. En in 2015 kochten we met mijn man een huis in het dorp. Maar de grond bleek puur zand te zijn. Het gaat in een laag van 3 m en daaronder is grijze klei. Ik wikkelde mijn zonnebloemen in en ze werden kniehoog en gaven de hoofden een derde van de palm. Ze besloot de grond te verbeteren met groenbemesting: hij zaaide mosterd, en hij werd 10 cm hoog, hij bleek dun te zijn en ging constant in kleur uit.

  Wat te doen Je kunt natuurlijk gewoon de hele tuin vullen met een organische laag van 2 m, tenminste met hetzelfde rietje, en dan zal de aarde als mooi worden beschuldigd. Maar dit vereist kansen (inclusief financiële), en dit is tot nu toe moeilijk.
  Ik begon verder te experimenteren en binnen een paar jaar werd het me duidelijk dat het toevoegen van klei de meest effectieve manier was om zandgrond te verbeteren. Dan wordt het veel voedzamer en vochtverslindender, de compost en mest zullen het niet verlaten (de lezer klaagde er net over in het tijdschrift).
  De literatuur geeft aan dat de voorbereide klei eerst moet worden gedroogd, vervolgens moet worden verpletterd met een voorhamer en pas daarna in het zand moet worden gebracht. Deze "oefeningen" leken mij ondraaglijk (en hoeveel is er al geplant!), En ik besloot om klei in het water te planten, de grond uit de struiken op te heffen met een hooivork en de oplossing daar te gieten. En ik bedacht ook een krijt om het te mengen, omdat het zand zuur is en de bedden bedekt zijn met mos en de zuring overal klimt.

  Ik doe dit deze zomer, maar ik weet niet wat er gebeurt. Normale mensen bereiden natuurlijk eerst de grond en daarna planten, zoals mijn man wilde doen. Maar hij had geen tijd (het is nodig om water, gas, iets te bouwen) door te voeren, maar ik wilde dat alles tegelijk zou groeien. En zeg dan, we hebben vier kinderen, de oudste is 5 jaar oud. Dus ik heb alles in het zand geplant.

  antwoord
 5. Natalia KOPYTKO, Cheboksary

  Heb een prachtige zomerresidentie, maar de bodem is overwegend zanderig. Zoals vorig seizoen liet zien, is het op zo'n land erg handig om onkruid uit te roeien, wortelgewassen groeien daar goed, maar over het algemeen is de opbrengst niet erg hoog.

  Blijkbaar hebben planten niet genoeg voedingsstoffen. Hoe zandgrond te behandelen, hoe maak je het meer vruchtbaar?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Zandgronden hebben meestal weinig basismaterialen, maar ze zijn redelijk goed gestructureerd, meestal leeg. In droge perioden lijden dergelijke gronden aan waterschaarste. Tijdens langdurige en hevige regenbuien, evenals tijdens de sneeuwsmeltperiode, worden minerale stoffen van zandige bodems weggespoeld in vergelijking met andere. Daarom is het in de eerste plaats noodzakelijk het gehalte aan nutriënten (minerale) stoffen te verhogen en het optimale regime van watervoorziening vast te stellen. Het is noodzakelijk om regelmatig organische meststoffen te maken (mest, turf, compost).

   Als de grond zuur is, is kalkvorming noodzakelijk. In sommige gevallen wordt er klei toegevoegd om de vochtcapaciteit en verrijking met minerale stoffen te vergroten. Bij het voederen planten geteeld op zandgrond moeten meststoffen worden toegepast "à la carte" maken (in het bijzonder oplosbaar), omdat zij zich door regen kan worden gewassen. Om vocht in de bodem behouden moet worden gebruikt mulchen.
   Om vocht langer in de zandgrond te houden, moet het worden gemulleerd (bijvoorbeeld onder het gemaaid gras)

   antwoord
 6. Arkady Saveliev, Voronezh

  Ik heb zandgrond op het terrein en in de winter verandert het vaak de temperatuur: het warmt vrij snel op in de dooi en als het koud wordt, wordt het sneller koud. Dit schaadt de wortels, ze houden niet van dergelijke schommelingen. Zelfs als de vruchtboomsoort winterhard is, zal het wortelsysteem in dergelijke zandduinen geen temperatuur onder -15 ° C verdragen. Daarom heb ik de stammen eerst met turf en gebladerte ommuurd, zodat de resulterende losse dekking (en zelfs onder de sneeuw) zo langzaam mogelijk bevroor.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar