3 recensie (s)

 1. Galina NIKOLAEVA, regio Moskou

  Mulch op aardbeien: herhaal mijn fouten niet!

  Bij het schoonmaken van een aardbeienbed van onkruid dat ontsproten was door een bladmulch die in de herfst was gelegd, vond ik er schimmel op. Maar ze hechtte er niet veel belang aan. Van bovenaf zag alle mulch er, zoals ze zeggen, fatsoenlijk uit en veranderde het daarom niet, maar verplaatste het gewoon.

  En een week later zag ik op nog meer plaatsen in de aardbeientuin een grijze pluizige laag. Ik realiseerde me dat als ik de plek niet van deze besmettelijke mulch verwijder, de schimmel zich kan verspreiden naar de bessen. Ze ondernam onmiddellijk actie - verwijderde al het mulchmateriaal uit de tuin, maakte de grond rond de struiken los. Ze liet de grond drogen en goot het bed af met Figosporin. Daarna bedekte ik het met nieuwe hoogwaardige mulch - goed gedroogd gemaaid gras. Ik heb de oude mulch verbrand.
  Voor de veiligheid heb ik de struiken behandeld met mosterdinfusie. Verdund 5 el. tafelmosterdpoeder in 12 liter zeer warm (bijna heet) water. Ze liet het mengsel twee dagen brouwen, verdunde het vervolgens 1: 1 met water en besproeide aardbeien met een dikke pluim. De tuin herleefde in een paar dagen, de struiken bloeiden perfect. Rijpe bessen waren gezond. De oogst was goed.
  Uit wat er gebeurde, concludeerde ik dat de mulch elk seizoen moet worden vervangen en de oude niet moet verlaten.

  antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Ik had een droom - om het hele gezin met aardbeien te voeden. In de jaren negentig, toen ze met pensioen ging, nam ze haar incarnatie op. Natuurlijk niet meteen, maar een groot perceel geplant op de zonnigste plek. Ik had 1990 rijen van 18 struiken. Chemicaliën en meststoffen zijn niet zo dol op. Verzorging was de eenvoudigste: water geven in de hete zomers en wieden, er was veel gras - distel, euphorbia, pissebedden en stekels. Eind augustus, na het plukken van bessen, maaide iedereen schuin (ik kan het zelf maaien).
  Alle greens op een stapel en rijafstand werden opgegraven en er zaagsel in gegoten. Het lijkt op een basaardappel. In het voorjaar verwijderde ik met de schaar alle oude bladeren en gras, dat al is gegroeid. De tijd verstreek: het gezin at veel bessen, niemand wilde meer jam of compotes. Ik moest de bessen verkopen, dus er ging niets verloren. Tien jaar later besefte ik dat de bes verjongd moest worden.

  Elk jaar begonnen twee lenen (of zelfs drie tegelijk) op te graven na het plukken van bessen. Ik groef de aarde op, koos elke wortel, en tot de lente rustte het land. Inmiddels heb ik een nieuwe plantgrond gekweekt. Ik nam het van de mooiste struiken die ik koos tijdens het vruchtlichamen. In het voorjaar werd de grond weer opgegraven en jonge struiken geplant, die heel goed wortel hadden geschoten.
  F. Galkina

  antwoord
 3. AY DE SLAAPKAMER

  Aardbeien werden gekweekt zodra ze het perceel kochten.
  Ik heb goede geoogst, bessen geplukt in emmers. Toen nam de vruchtschaal aanzienlijk af en realiseerde ik me dat de beste manier om terug te keren naar eerdere prestaties, is om aardbeien naar een andere plaats te verplanten. Ik besloot om alles te doen volgens de ervaring van ervaren tuiniers en nam de ervaring van Nikolai Rosshibin als basis.

  Eerst had ik zes bedden, toen vier, en toen zes. Bovendien behielden de struiken in het eerste plantjaar de hele groene massa, waarbij alleen de snor en de steel werd afgesneden, waardoor het mogelijk was om jonge planten snel naar "handels" opbrengsten te brengen. Pas daarna begonnen veel bessen te rotten, omdat de steeltjes onder hun gewicht op de grond vielen. Op advies van een van de lezers begon ik 'basketbalringen' onder de struiken te leggen en het probleem was weg.

  Trouwens, vorig jaar (dat wil zeggen vijf jaar na de start van dit experiment) heb ik opnieuw aardbeien geplant op de oude plek en heb ik slechts twee bedden gemaakt: een voor vruchtvorming en de andere op groene massa. En bij de eerste was er een vreemde struik: het is de mooiste, de mooiste, maar in feite de afhankelijke, omdat hij alleen bloemen, bloemstelen en een snor gaf. Ik weet niet wat ik ermee moet doen. Zeg me alsjeblieft, zal hij goed zijn?

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar