20 recensie (s)

 1. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Beheersmaatregelen voor schorsziekten bij appel- en andere fruitbomen

  1. Wonden schoonmaken met een scherp mes tot een levende schors. Desinfectie, stopverf met tuinveld.
  2. Behandeling in het vroege voorjaar en de herfst met een mengsel van 3% Bordeaux, koper- of ijzersulfaat, of "Abiga-Peak", "HOM".
  3. Uitgaande van de groene kegelfase spuiten met koperhoudende en andere chemische en biologische producten. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het weer, de intensiteit van de ziekte.
  4. Preventie tegen kanker:
  Naleving van landbouwtechnologie, voeding, water geven,
  – regelmatig snoeien van de aangetaste takken,
  - reiniging van wonden en holtes met daaropvolgende desinfectie, wonden plamuren met tuinpek, Z-afdichting van holtes,
  - in de herfst en het vroege voorjaar, de stam en skeletachtige takken schoonmaken van dode schors, mossen, korstmossen, uitdrogende takken wegsnijden, witwassen, het strooisel schoonmaken.

  antwoord
 2. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Bacteriële zaailing kanker

  Ziekteverwekker: Agrobacterium tumefaciens-bacterie. Het heeft na 2-4 jaar geen invloed op de levensvatbaarheid van planten. De ziekteverwekker ontwikkelt zich beter op zaailingen die zijn gekweekt op bodems met een neutrale of licht alkalische reactie; zure omgeving remt bacteriën. Kankergroei kan afbreken, waardoor bacteriën vrijkomen die jarenlang in de grond achterblijven in de vorm van rustende sporen.
  Симптомы
  Jonge boompjes of jonge bomen verdrogen. De wortels en wortelhals van zaailingen worden aangetast. Door wonden aan de wortels in de plant te komen, veroorzaken bacteriën een verhoogde celdeling, wat resulteert in de vorming van hardhoutachtige gezwellen van verschillende groottes.
  BESCHERMINGSMAATREGELEN
  Tot op heden niet ontwikkeld. Geïnfecteerd plantmateriaal wordt weggegooid en vernietigd. Voor preventie worden de wortels gedesinfecteerd in oplossingen van koperpreparaten, het antibioticum "Fitolavin-300" en zijn derivaten ("Fitoplasmin-VRK", "Pseudobacterin-3").

  Wat is ziek
  Appel-, peren-, zelden steenfruitbomen, ook rozen, druiven, frambozen, dahlia's, chrysanten.

  Appelschorsziekten

  antwoord
 3. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Ziekte melkachtige glans

  Ziekteverwekker: Stereum purpureum. Het komt meestal voor in gebieden met koude winters, op bomen met bevroren hout, soms na ontijdig snoeien.
  Симптомы
  De bladeren worden lichtgrijs, glanzend, met een zilverachtige melkachtige tint vanwege de resulterende weefselbundels en luchtholten. Vervolgens stopt de groei van de bladeren, ze worden klein, droog, broos met necrotische randen. Melkachtige glans kan zowel op individuele takken als op de hele boom verschijnen. Bij het snijden van de aangetaste takken heeft het hout meestal een bruine kleur en in de herfst worden de lichamen van de ziekteverwekkende schimmel op de schors gevormd in de vorm van leerachtige dunne grijsachtige platen van 2-3 cm groot.
  WAT PLANTEN BEÏNVLOEDEN
  Alle fruitgewassen, maar vaker appel, peer, pruim,

  Appelschorsziekten

  antwoord
 4. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Tsitosporoz

  Pathogeen: schimmels van het geslacht Cytospora. Scheuten, takken en stammen worden aangetast. Bomen die verzwakt zijn door slechte verzorging, zonnebrand, scheuren door vorstscheuren en mechanische schade zijn vatbaar.
  Симптомы
  Aanvankelijk sterven individuele delen van de schors van de takken af. Het oppervlak van de aangetaste schors is bedekt met grote zichtbare knobbeltjes, het lijkt op "kippenvel". In tegenstelling tot zwarte rivierkreeften wordt de schors niet zwart, maar behoudt zijn kleur en scheidt niet van het hout (nat, maar brokkelt niet af). Van de schors gaat de schimmel over in het cambium en vervolgens in het hout, wat leidt tot het volledig drogen van de takken, de stam en de hele boom.
  WAT PLANTEN BEÏNVLOEDEN
  Appel, peer en steenfruit.

  Appelschorsziekten

  antwoord
 5. Natalia Protseva

  In onze tuin hebben de meeste appelbomen helemaal geen fruit. Is er een manier om de bomen te redden (foto)? Of is het beter om op dezelfde plek een jonge tuin aan te planten?

  Appelschorsziekten

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Op de foto is duidelijk te zien dat er de afgelopen 4-5 jaar niemand voor de tuin heeft gezorgd. Jonge bomen groeien niet, de stammen zijn bedekt met een bloei van mos, overblijvend onkruid in de cirkels en gangpaden in de buurt van de stam. Met de juiste zorg (bemesting, snoeien, plaag- en ziektebestrijding) zullen de bomen binnen 3-4 jaar volledig herstellen en een goede oogst geven. Maar mijn advies aan jou: begin met de wederopbouw. Wijs een deel van de tuin toe voor nieuwe aanplant. Op dit punt de bomen ontwortelen, het land ploegen, kunstmest toedienen - en in de herfst van dit jaar kun je een nieuwe tuin planten.

   antwoord
 6. Arina Kuleshova, Moskou

  Er verscheen een scheur in de stam van de appelboom (foto). De appelboom staakt dit jaar en heeft slechts 1 appel geproduceerd. Daarvoor was ik 2 jaar op rij tevreden met een goede oogst. Vertel me, wat is dit probleem en hoe kan ik vechten?

  Appelschorsziekten

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - De resulterende scheur in de stam van de appelboom is het gevolg van een mismatch tussen de groei van hout en schors. Hout op jonge bomen groeit intensiever en bast groeit langzamer. Het hout drukt tegen de schors waardoor deze breekt.

   Om dit fenomeen in tuinieren te voorkomen, is er een speciale techniek - groeven. Het komt erop neer: in het vroege voorjaar wordt met een scherp mes een lengtedoorsnede van de schors gemaakt. Het blijkt een klein litteken te zijn, maar kraken wordt vermeden.
   In jouw geval, Arina, is het te laat om te snijden. Verwarm daarom in het voorjaar een kleine hoeveelheid tuinvernis en wrijf deze met de vingers in de scheur. Tijdens het groeiseizoen moet het overgroeien en een nieuw litteken vormen.

   antwoord
 7. Natalia Emelyanova, regio Moskou

  Er is iets onbegrijpelijks gegroeid op de stam van een jonge appelboom - op de foto. Ik merkte vorig jaar de "vreemdeling" op, en dit seizoen is het toegenomen. Wat moeten we doen?

  Appelschorsziekten

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Er hebben zich avontuurlijke wortels gevormd op de stengel. De zaailing wordt geënt op een esdoornonderstam, een kenmerk hiervan is het vermogen om actief wortels te vormen op in de grond gegraven takken, of gewoon in omstandigheden die gunstig zijn voor wortelvorming (met hoge luchtvochtigheid en schaduw). Daarom wordt aanbevolen om dergelijke zaailingen diep op de entlocatie te planten, omdat de extra wortels die op de onderstam worden gevormd, alleen de boom ten goede komen.
   In jouw geval wordt de boom hoog geplant. U kunt aarde toevoegen onder de basis van de stam (maar niet boven de entplaats). Of schilder over de wortels met tuinverf om ze te beschermen tegen beschadiging en vervolgens ziekte te voorkomen. Overigens raad ik je aan om de hele stam te schilderen en aan de paal te binden, omdat de vorming van extra wortels erop kan wijzen dat de plant geen ondersteuning heeft. Een andere optie: aangezien de boom recent duidelijk is geplant, kan hij in de herfst voorzichtig worden uitgegraven met een kluit aarde en teruggeplant met een verdieping naar de entplaats.

   antwoord
 8. Natalia Kharchenko

  Op sommige stammen van fruitbomen begon de schors uit te drogen en zwart te worden, alsof hij verbrand was (foto). De tuinwinkel adviseerde me om chemicaliën te kopen, maar de behandelingen hielpen niet. Wat te doen?

  Appelschorsziekten

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Op de foto kan worden aangenomen dat de bomen zijn aangetast door een ernstige schimmelziekte - zwarte kanker. Symptomen van de ziekte: zwarte vlekken vormen zich op de bladeren en zwarte rot verschijnt op de vruchten. Bovendien wordt de korst donkerder, verschijnen er scheuren op het oppervlak, waardoor deze binnenstebuiten begint te keren. Wat te doen? Behandel onmiddellijk de behandeling van wonden - verwijder de aangetaste gebieden met een scherp mes en vang tot 2 cm gezonde schors (leg eerst een strooisel onder de boom, verzamel dan de schors en verbrand deze). Desinfecteer vervolgens de wonden met een oplossing van kopersulfaat (10-20 g per 1 liter water) en dek af met tuinvernis.
   Maar!

   Als de schorsziekte zich al heeft verspreid naar meer dan 50% van de omtrek van de stam, is het beter om de boom om te hakken en te verbranden. En kies de volgende keer voor het planten planten die resistent zijn tegen ziekten en gezoneerde variëteiten.

   antwoord
 9. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Er verscheen een spinneweb op de appelboom. Wat te doen: de takken afsnijden of kan je het spinneweb eraf wassen en de kroon behandelen met een medicijn?
  Elena Nemcheva

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Een spinneweb op een appelboom is een teken van schade door ongedierte. Het zou een spintmot kunnen zijn. Als er rupsen in het web zitten, is het waarschijnlijk een zijderups of mot. Als er wormen zijn, is het een mot. Als de bladeren gekruld zijn, is dit het werk van een bladrol. Een spintmijt en een koperkop laten ook een spinneweb achter.

   Controlemaatregelen
   Zorg ervoor dat u de rupsen die op kleine wormen lijken, evenals hun nesten verwijdert en vernietigt, zodat nieuwe plaaglarven in de toekomst niet rijpen. Snijd en verbrand de cocons, indien aanwezig.
   Besproei de kroon na het oogsten met een biologisch product (bijvoorbeeld Ento-bacterin of Dendrobacillin) volgens de instructies. Herhaal de behandeling in het vroege voorjaar (vóór de knopbreuk).

   antwoord
 10. I. Kondratenko, Tula

  In het voorjaar droogde plotseling een hele tak van een appelboom op. Wat is de reden?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Er kunnen verschillende redenen zijn voor het drogen van takken. De afgelopen jaren zijn er winters geweest met zeer lage temperaturen met weinig sneeuw. Dit leidde tot het bevriezen van stelen, skeletachtige takken en wortels. In het voorjaar beginnen de knoppen te bloeien, de bladeren groeien en worden plotseling droog. Later verschijnen scheuren in de schors en uitdroging van het hout.
   Als de tak aan de noordkant van de kroon uitdroogt, kan dit bevriezing zijn tijdens het passeren van een koude golf, en in het zuiden de gevolgen van zonnebrand. In dit geval wordt de korst al in de vroege zomer waargenomen.
   Wanneer het wortelsysteem van een boom bevroren is, bloeien de gezwollen toppen lange tijd niet, worden bruin en drogen uit en sterven de bomen. Schade bij lage temperaturen leidt tot langzame droging van bomen. Dit jaar wordt een massale manifestatie van de dood van jonge fruitbomen waargenomen, zowel pit- als steenfruitsoorten.
   Het drogen van een enkele tak kan ook de manifestatie van necrose van de cortex van cytosporose veroorzaken. De schors droogt uit, er vormt zich een groot aantal kleine puntige vruchtlichamen en de tak droogt op. De infectie verspreidt zich naar aangrenzende takken en met een massale manifestatie kan de boom afsterven. De ziekte verspreidt zich meestal met plantmateriaal van de kwekerij en dan is er een herinfectie in onze tuinen.
   Schorskanker kan ook worden veroorzaakt door kanker van de cortex, zwarte kanker en gewone of Europese kanker. In het eerste geval is de nederlaag van de cortex vergelijkbaar met cytosporosis, maar de cortex is bedekt met een zwarte coating, barst en verdwijnt. Zwarte kanker manifesteert zich in de vorken van skeletachtige takken en veroorzaakt hun geleidelijke uitdroging.

   Aangetaste takken worden constant gekapt en de bomen krijgen een lelijke kroon. Met de nederlaag van gewone of Europese kanker verschijnen er longitudinale scheuren op de takken en stengels, die geleidelijk dieper worden, en zweren van het open type met opstaande randen van eeltweefsel.
   Stamongedierte kan ook worden veroorzaakt door stengelplagen, fruitboomsfincter, gerimpelde egel en westerse ongepaarde schorskever, die worden bepaald door de aanwezigheid van cirkelvormige punctaatopeningen.

   Of misschien is er ook een externe plaag, de schurftige appelboom, met een groot aantal waarvan het drogen van de schors en hele takken van jonge bomen wordt waargenomen.
   Om te bepalen wat de uitdroging van de takken veroorzaakte, is het noodzakelijk om de schors van de stengel en skeletachtige takken zorgvuldig te onderzoeken. Als er geen merkbare schade is vastgesteld, is dit hoogstwaarschijnlijk een gevolg van lage temperaturen of zelfs grondwater, waardoor het wortelsysteem op lage plaatsen vastloopt en geleidelijk vertakt.
   I. Tsypushtanova, fytopatholoog

   antwoord
 11. Alexey Klochevsky

  Bij de appelboom werd de bovenkant van het hoofd zwart. Ik begrijp wat er moet worden gesneden. Maar zal ik de boom zo redden? Misschien moet er iets anders worden gedaan?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Snijd de gezwarte kroon af. Maar of dit de boom zal helpen redden is onmogelijk met zekerheid te zeggen. Je schrijft immers niet hoe oud de plant is als je merkt dat de bovenkant opdroogt, bladeren zijn gevallen of bladeren op de bovenkant van het hoofd zijn achtergebleven. Dit voorjaar raad ik je aan om goed op te letten hoe de appelboom groeit en zich ontwikkelt. Zo niet, stuur dan een foto.

   antwoord
 12. Mantas Alyukonis, de stad Vilnius

  Vertel eens, hoe zit het met de appelboom (foto)? Het gevoel dat de beschadigde plekken op de stam honing van binnenuit uitlekken - teveel vliegen er naar toe. De boom groeit in de buurt van de standpijp, de grond is constant nat.

  Appelschorsziekten

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Afgaande op de foto, kwam je boom na de winter tevoorschijn met zonnebrand, vrieskuilen. De viskeuze plakkerige afscheiding die je voor honing aanzag, is waarschijnlijk tandvlees (meestal te vinden in steenfruit - pruimen, kersen).
   Als de stengel door vorst wordt beschadigd, is het eerste teken een donker worden van de cortex in de vorm van brede, wazige vlekken. Later, op deze plaatsen, barsten de korsten (vaak verschijnen er longitudinale gaten) en blijven achter de romp. Bovendien worden wonden de "gateway" voor een aantal infecties.
   Voor de toekomst: als u kleine scheurtjes opmerkt, behandel deze plaatsen met tuinvernis of emulsieverf met de toevoeging van fungicide en stropdas (bind slechts één seizoen, verwijder dan om vernauwing te voorkomen).

   Reinig in uw geval de zweren op de stengel tot gezond hout en behandel ze met tuinvar. In de herfst (na de val van de meeste bladeren) en in de lente (wanneer de nieren opzwellen), om het verschijnen van ziekten en plagen te voorkomen, besproeit u de tuin met koperbevattende preparaten (bijvoorbeeld HOM, Abiga-Peak).
   En nog iets: permanent met water doordrenkte grond is ook niet goed voor de boom, omdat de gasuitwisseling in het wortelsysteem wordt verstoord, wat kan leiden tot de dood van de plant. Houd hier rekening mee bij het planten van bomen.

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar