9

9 recensie (s)

 1. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  ONTDEK MOS EN KORSTSTOF
  Ik zal meteen zeggen dat mossen en korstmossen zelf niet veel schade toebrengen aan bomen, maar gunstige voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling van ziekten en de voortplanting van insectenplagen. Een 10% -oplossing van ijzersulfaat helpt ze kwijt te raken. Maar ik gebruik deze samenstelling: ik neem 3 kg verse (liefst ook warme) as, 400 g keukenzout en groene zeep per emmer water. Ik laat het 12 uur brouwen en tap dan de bezonken vloeistof af. Ik neem een ​​brede dikke borstel of een oude bezem en bevochtig de stengel en takken begroeid met mos en korstmossen overvloedig met de resulterende oplossing. En na 2-3 weken verwijder ik gemakkelijk de dode lagen met een borstel of schraper op een tafelzeil dat eerder onder de bomen is uitgespreid en verbrand het dan onmiddellijk op de brandstapel. Ik adviseer!

  antwoord
 2. Artem GUSHCHA, landbouwingenieur

  Houd de gezondheid van fruitboomstammen in de gaten!

  Zonder de juiste zorg geven fruitbomen geen volledige oogst en verouderen ze voortijdig.
  Het besmette oppervlak van de schors wordt snel gekoloniseerd door mossen en korstmossen, die dienen als een goed toevluchtsoord voor ongedierte en de ontwikkeling van ziekten bevorderen. Gaandeweg ontstaat er een verstopping van de ademhalingsopeningen en wordt de luchtuitwisseling verstoord. De watervoerende vaten zijn verstopt, waardoor de beweging van voedingsstoffen en water van de wortels naar de bladeren moeilijk is, en vice versa. Het oppervlak van stammen en skeletachtige takken wordt zwart en lijdt aan zonnebrand. Dit alles leidt tot verzwakking en soms zelfs tot de dood van bomen.
  Om hun levensverwachting te verlengen, moet de tuinman de netheid van het oppervlak van de stam en skeletachtige takken bewaken: ze reinigen van vuil, mossen en korstmossen, dode schors, schade herstellen en wonden genezen. Dit alles is eenvoudig te verwijderen met een doek, water en een schraper in de herfst of het vroege voorjaar bij bewolkt en regenachtig weer.
  Na het verwijderen van de korstmossen wordt het oppervlak van de schors behandeld met een oplossing van kopersulfaat -100 g per 10 liter water. Beschermt tegen kolonisatie door korstmossen en witwassen van stammen en takken met kalk. Het wordt meestal in de herfst aangebracht en in het vroege voorjaar opnieuw aangebracht.
  Wonden en holtes die zijn ontstaan ​​door vorst en breuk van takken moeten genezen. Eerst worden de dode schors en het hout schoongemaakt, gedesinfecteerd met een oplossing van kopersulfaat en bedekt met pek.

  antwoord
 3. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  PADDESTOEL TRUTE IS DE VIJAND VAN TUINMANNEN

  De sporen worden meegevoerd door wind en insecten en dringen de boomschors binnen door beschadigingen, scheuren en wonden, door gebroken takken en zonnebrand. In de boom ontkiemen sporen, vormen mycelium (mycelium) en beginnen de plant te vernietigen.

  De beste manier om met tondelzwam om te gaan, is preventie. Om dit te doen, snoei ik tijdig bomen in de lente en de herfst, verwijder zieke, aangetaste, rotte, verzwakte takken, pel de geëxfolieerde schors af en maak de wonden schoon. Ik laat geen stronken achter tijdens het snoeien.
  Om de verspreiding van de schimmel en infectie van andere bomen te voorkomen, verbrand ik alle uitdrogende takken, puin, stronken en schors weg van de plek. Ik werk regelmatig het witwassen van de stam bij, observeer het regime van water geven en bemesten.
  Ik voer preventief spuiten van fruitbomen uit. Als ik saprofyten uitsluitend op een boomtak vind, dan is er nog een kans om de boom en de tuin als geheel te redden, hiervoor verwijder ik de aangetaste tak helemaal aan de basis. Als het licht, stevig is en er geen tekenen van verval zijn, is de boom gezond. Verdonkerd en los hout op de snede is een indicator van volledige infectie. In het eerste geval desinfecteer ik de snijplek met een 3% -oplossing van kopersulfaat en behandel deze vervolgens met tuinpek.
  Als de bestrijdingsmaatregelen u niet hebben geholpen, raad ik u aan de geïnfecteerde boom te ontwortelen en volledig te verbranden, aangezien de sporen van de schimmel lang leven.

  antwoord
 4. Julia KONDRATENOK

  Korstmossen zijn echt niet direct schadelijk voor bomen. Het is niet nodig om met alleenstaanden te vechten. Dicht struikgewas is een andere zaak. Als ze nat zijn, creëren korstmossen meer vocht op de takken, vooral in de vorken. En waar de bast niet uitdroogt, vestigen verschillende schimmels zich actiever, sterft de bast sneller af, is er kans op kanker.

  Voordat korstmossen worden schoongemaakt, is het nuttig om de stengel en takken te behandelen met asvloeistof (alleen besprenkelen met as is niet de beste oplossing): giet 2,5 liter heet water van 4 tot 10 kg verse houtas van de kachel, blijf een nacht staan ​​en spuit de stammen en takken bedekt met korstmossen met een transparante samenstelling ... Dit moet worden gedaan aan het einde van de bladval vóór het witwassen. En nog iets: ik ben het er niet mee eens dat het korstmossen waren die kruisbessen hielpen
  zo lang volhouden. Deze bessenplant is van zichzelf duurzaam en kan onder gunstige omstandigheden en goede verzorging tot 50 jaar op één plek groeien. De auteur heeft zeker zoveel zorg aan de struiken besteed. Maar de productiviteit van veeljarige takken daalt na 12 jaar. Daarom moeten oude takken, vooral die bedekt met korstmossen, absoluut volledig worden weggesneden.

  antwoord
 5. Anna Zhuravleva

  Korstmossen op kamperfoelie
  De kamperfoelie is jong, maar bedekt met korstmos. Dit is slecht?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Het verschijnen van korstmos op een jonge plant suggereert dat kamperfoelie problemen heeft. En allereerst is de struik verzwakt. Misschien is voor hem niet de meest geschikte plek om te planten gekozen, er zijn problemen met de bodem, voeding.
   Is korstmos schadelijk voor kamperfoelie? Ja! Mos verzamelt schimmelsporen die zich over de site verspreiden. In deze zeehonden leggen vaak ongediertelarven. Bovendien bedekken korstmossen de schors dicht, waardoor de plant niet de nodige zuurstof krijgt. Daarom dragen dergelijke takken slecht vrucht en drogen ze snel uit.

   Wat kunt u in deze situatie adviseren? Als de struik onlangs is geplant, is het beter om deze in de herfst naar een zonnige plaats te transplanteren. Als u niet van plan bent om te "verhuizen", besproei dan in oktober de takken overvloedig met een oplossing van ferrosulfaat (300-500 g per 10 liter water). Het is raadzaam om de grond onder de plant te verwerken. Na een week zouden korstmossen en mossen er vanzelf af moeten vallen. Verwijder de resterende korstmossen op de bast mechanisch. Spreid een film uit onder de plant en schraap voorzichtig het oppervlak van de stam en takken af ​​​​met een houten spatel, borstel of oude jute. Verbrand direct alle plantenresten.

   antwoord
 6. Anna ROMANOVA, Orekhovo-Zuevo

  onder tuinders is er een mening: het verschijnen van korstmossen op bomen duidt op een gunstige ecologische situatie op deze plek. In feite is dit een signaal van verslechterende levensomstandigheden van onze tuinhuisdieren. Een van de veel voorkomende problemen is het verdikken van de kroon, daarom is deze slecht geventileerd. Als gevolg hiervan, korstmossen, groeiend langs de romp en takken, verstoppen de poriën van de cortex. De bomen verzwakken, ze kunnen geen weerstand bieden aan ziekten en plagen, die trouwens graag in korstmossen overwinteren.
  Daarom maak ik in mijn tuin al deze "parasieten" schoon met een houten schraper op het beddengoed (aan het einde van de herfst of winter). Vervolgens bespuit ik de blootgestelde plaatsen met een oplossing van ijzersulfaat (50 g per 1 liter water). En als ik deze procedure aan het einde van de winter uitvoert, wit ik de bomen opnieuw (in 10 l water kweek ik 3 kg vers geblindeerde limoen en 150 g kopersulfaat, voeg 2 el melk toe voor sterkte).

  antwoord
 7. Olga

  Een paar jaar geleden, in het begin van de lente, begonnen alle bedden te begroeien met een groene substantie zoals mos. Een vriend van de bioloog suggereerde dat er zich een koopman vestigde op de site. Op haar advies schraapte ik handmatig alle greens met een troffel, liep door de bedden met een handkweker en voegde 1 l as en limoen toe aan 1 m². Geplante groenten werden gemulst door hooi. In het vroege najaar, toen het gewas werd geoogst, zaaiden de lege bedden met mosterd. Voor de winter werd het opgestegen groen door een cultivator in de grond gepatcht. Meer mos keek niet naar mijn tuin!

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Marchantia is een van de meest voorkomende soorten levermossen. Het wordt gekenmerkt door een verbazingwekkende vitaliteit en kan het grondgebied zeer snel bevolken. Houdt van schaduwrijke vochtige gebieden. Het komt in tuinen, niet alleen in de vorm van sporen, maar ook met grond en wortels van planten die naar de site worden gebracht. Heel vaak zijn planten uit Polen en Nederland besmet met leversporen. In het natte jaar kan de hele tuin snel worden bedekt met een continu mars tapijt.
   Er zijn praktisch geen chemische manieren om dit mos te bestrijden, hoewel het probleem vooral acuut is in kassen. De door de auteur beschreven ervaring is over het algemeen waar, maar in meer gevorderde gevallen beveel ik aan de strijd tegen de groene bezetter uit te stellen tot de herfst. Na het mechanisch oogsten van het mos, morst u de bedden met 1% Bordeaux-vloeistof en ent u ze in met winterrogge of alfalfa.

   In het volgende seizoen, mulch de bedden met turf - het warmt beter op en beschermt de aarde tegen zonlicht. In de herfst is het echter nodig om grond te produceren (tot een halve liter blik dolomietmeel of krijt per 1 vierkante meter).
   Svetlana KRIVENKOVA, landbouwingenieur

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar