2 Reacties

 1. Anna Gorelik

  Afgelopen lente probeerde ik de verzonden dagleliezaden te laten ontkiemen - het werkte niet. Nu presenteerden ze me opnieuw hetzelfde zaad, dat ik voorlopig in de koelkast bewaar. Hoe met hem om te gaan?

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Zaden in de koelkast blijven drogen, hun deksel is verdicht. Voordat ze zaaien, moeten ze worden gewekt. En het probleem is dat de klassieke vereenvoudigde methode - de zaden 5-6 dagen in een oplossing van waterstofperoxide houden, afzonderlijk uitbroeden zaaien en gekiemd blijven, niet altijd werkt. Veel van deze laatste rotten geleidelijk in de grond. De afgelopen jaren heb ik een andere methode gebruikt. Voeg 4-6 weken voor het zaaien, meestal half december-begin januari, een paar druppels water toe aan de ritszakken met zaden en laat ze in de koelkast staan. Een dergelijke gelaagdheid draagt ​​bij tot de zwelling van het zaad en het ontwaken van het embryo. Het is in de eerste plaats noodzakelijk bladverliezende variëteiten van daglelie (Dor) - ten minste 5-6 weken. Evergreens (Ev.) En semi-evergreens (Sev.) Geef na zo'n verblijf vriendelijke scheuten.

   In februari haal ik de zaden uit de koelkast, giet de oplossing (30-40 ml 3% waterstofperoxide per 1 liter water) in de “zakken” en laat ze in een container op een donkere, warme plaats op + 25-28 graden. Peroxide verzacht de schil van het zaad en bevordert de penetratie van water en zuurstof in het embryo. Meestal verschijnen vanaf de 3e dag witte zaden in sommige zaden. Ik word gekiemd en zaai in de grond. Gewoonlijk vertraagt ​​de kieming vanaf de 6e-7e dag en stuur ik ze opnieuw naar de koelkast, waarbij de vloeistof uit de "zakken" wordt afgevoerd. Voeg na 5-6 dagen een oplossing met een lagere concentratie (20 ml / l) toe en leg de zaden 5-6 dagen op een warme plaats. Ontsproten geplant. En dat doe ik soms tot de lente. Deze methode van "slingeren" wekt de embryo's van bijna alle "resistente" zaden.

   Svetlana SILIVON, dagverzamelaar

   Antwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.