25 Reacties

 1. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Op een appelboom (4 jaar oud) vond ik een probleem MET BLADEREN (foto). Wat is er gebeurd?
  Olga Pletneva, regio Leningrad

  De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Bladeren worden aangetast door bladvlekkenziekte - dit is hoogstwaarschijnlijk phyllostictosis (mogelijk korst).
   Voor de toekomst: wacht niet tot de bladeren bedekt zijn met zwarte ziektevlekken. Om gedurende het seizoen een gezond leefmilieu in de tuin te behouden, zijn minimaal vier behandelingen met pesticiden (Skor, Topaz, Horus) vereist:
   tijdens het ontluiken;
   wanneer de eierstok de grootte van een hazelnoot bereikt;
   wanneer de eierstok zo groot wordt als een walnoot;
   in de herfst aan het einde van de bladval - met een oplossing van ammoniumnitraat (700-800 g per 10 liter water).

   Antwoorden
 2. OOO "Triest"

  - Op appels zijn er littekens van schade aan de eierstok of jong fruit dat door een gans is gegoten. En zo ziet een andere schade van deze plaag eruit - zie foto 2.
  De gans is een kleine roodachtige snuitkever met een paarse of groenachtige tint met een lange slurf. Uit overwintering, wanneer de temperatuur boven +5 graden stijgt, knaagt dit insect aan de inhoud van de knoppen van fruitbomen, beschadigt het bladeren, jonge scheuten, knoppen, bloemen, eierstokken. Met hun slurf maken ganzen diepe putten in de vrucht, die vervolgens worden getekend door kurking van de huid of veranderen in diepe gekurkte trechters.
  Dergelijke appels vormen geen bedreiging voor de menselijke gezondheid (eerder esthetische schade). Om de vorming van dergelijke "hoorns" op de vruchten in het volgende seizoen te voorkomen, besproeit u de appelbomen volgens de instructies met insecticiden (Aktara, Decis, Fufanon, Fastak): vóór de bloei; in de fasen "vrucht ter grootte van een hazelaar" en "vrucht ter grootte van een walnoot".

  Verzamel op tijd aas en rot fruit (ganzenlarven voeden zich alleen met rottend vlees). In de herfst, wanneer de eerste nachtvorst begint, graaf je de stammen op om de poppen van de ganzen te bevriezen.

  Antwoorden
  • Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

   Sommige van de dit jaar geoogste appels vertoonden hobbels (foto 1). Wat is het?
   Is het niet gevaarlijk om zulke vruchten te eten?

   De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

   Antwoorden
 3. Alexander Semyonov

  Vertel me wat voor soort ziekte het is op de peer - op de foto. Hoe een boom genezen?

  De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - De foto vertoont de eerste tekenen van schurft. Aanvankelijk manifesteert deze schimmelziekte zich op de bladeren van de peer, daarna vormen zich donkere vlekken op de scheuten en vruchten, die niet alleen het uiterlijk van de boom bederven, maar ook de kwaliteit van het gewas. Helaas waren de weersomstandigheden dit jaar gunstiger voor korst (hoge luchtvochtigheid, aarde; langdurige regenval; temperatuur binnen +20 ... + 25 graden). En als de plant een onstabiele variëteit is en zelfs de zorg onvoldoende was, dan vermenigvuldigde de schimmel zich als gevolg van de bovenstaande omstandigheden idealiter en raakte de peer.

   Hoe kunnen we een boom helpen? Als er bruine vlekken verschijnen op fruit, bladeren of jonge scheuten, zullen preventieve maatregelen de boom niet helpen redden. In dit geval is het noodzakelijk om de peer na het oogsten met fungiciden te besproeien volgens de instructies - Skor, Strobi, Horus. Herhaal volgend seizoen de behandelingen voor en na de bloei.
   In de herfst, na vallende bladeren, alle bladeren verzamelen en verbranden. Tijdig de kroon uitdunnen.

   Antwoorden
 4. Geloof

  Eind juni bloeide onze peer weer. Waarom gebeurt dit? Welke invloed heeft dit op de boom?

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Bij vroegtijdige herbloei (zomer, herfst) is de beste oplossing om deze bloemen te verwijderen. Bloemen zullen natuurlijk niet veel kwaad doen. De boom besteedt echter de energie en voeding die nodig zijn voor de vruchten die je al aan de boom hebt om herhaalde bloemen te vormen.
   Waarom is deze situatie ontstaan? Dit zijn de kenmerken van weer en klimatologische omstandigheden: allereerst milde (warme) winters en het vroege voorjaar, overgaand in hete en zonnige zomers met voldoende bodemvocht. Bloemen verschenen in juni als gevolg van de onvoltooide ontwikkeling van enkele bloemknoppen vorig jaar. Om de een of andere reden ging dit proces niet helemaal door en eindigde het pas in de lente van dit seizoen.

   Soms vindt herbloei van fruit plaats aan het einde van het groeiseizoen, wat weer wordt geassocieerd met weersomstandigheden: de overvloed aan warmte bevordert de versnelde differentiatie van bloemknoppen en ze slagen erin zich te vormen op eenjarige scheuten tijdens de zomerperiode (snijd dergelijke bloemen gewoon af).

   Antwoorden
 5. Natalia Lomonosova, regio Moskou

  De bovenkant van de kersensoort is bevroren. Hoe kan ik een boom te redden?

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Breng de scheut van onderen naar een verticale positie, stevig vastgemaakt aan de paal. Snijd de bovenkant van de regrown scheut 10-15 cm af, de dode scheut moet worden afgesneden.

   Antwoorden
 6. Anastasia Stolnik, Moskou

  Er zijn doornen (doornen) op een jonge perenboom - op de foto. Dit is normaal? De plant is recent geplant, de naam van de variëteit weten we niet.

  De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - De foto toont alleen een takje met doornen, de boom zelf is niet zichtbaar. Het is mogelijk dat dit niet een peer helemaal niet, omdat de tak en de doornen op het kijken meer als een meidoorn dan een peer. Maar zelfs als dit een perenboom is, zijn dergelijke doornen ongebruikelijk voor een gecultiveerde variëteit, wat betekent dat je een woeste zaailing kweekt.

   Antwoorden
 7. Мария

  Een jonge peer in plaats van een oude? Peer (20 jaar oud) is erg ziek van roest. Ik wil het op de grond snijden. Is het mogelijk om een ​​stomp met bijvoorbeeld ureum (ik kan een boom niet ontwortelen) vullen, en plant een jonge peer een meter van deze plek? Er is geen andere vrije ruimte op de site.

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Kan. Maar het is raadzaam om een ​​gat breder en dieper te graven - 1 × 1 m. Vul het met aarde uit de rijen van de tuin (moestuin). Zorg ervoor dat je alle wortels van de oude peer in het volume van het nieuwe gat hakt en verwijdert.

   Antwoorden
 8. Victor Bogomolov, Saratov

  Vertel me, hoe zit het met de peer (foto)? De bladeren zijn gekruld en het ongedierte is niet zichtbaar. Daarnaast heeft de tak een of andere manier zwelt en wordt softish. Ik heb een stuk schors afgesneden - alles binnenin is gezond, behalve de zwelling. In het voorjaar werd het behandeld met een oplossing van ferrosulfaat.

  De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - De oorzaken van het probleem bij een peer kunnen verschillen:

   nierverbranding als de boom in het late voorjaar werd behandeld;
   nierbeschadiging door nachtvorst, indien aanwezig;
   het is heel goed mogelijk dat we op de foto de primaire manifestatie van een bacteriële ziekte zien.

   Antwoorden
 9. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  WAAROM DE FRUIT-DUISTERNIS

  Vaak zie je in de tuin de appelbomen, peren, kersen, pruimen, perziken, verwend bruin fruit.
  Dit betekent dat in de tuin moniliose verscheen - een schimmelziekte van planten. De vruchten worden zacht, donkerder en vervolgens helemaal droog. Ze kunnen vallen of aan een boom hangen.
  Als de plant schade heeft, moeten ze worden bedekt met tuinvar. Droge takken worden volledig afgesneden, terwijl ze 2-3 cm van het levende deel van de scheut aantasten.
  Scheuten, waarop veel aangetaste vruchten voorkomen, moeten ook worden gesneden om de ziekte niet verder te verspreiden.
  Om monilioz te voorkomen, moet u de bomen regelmatig besproeien met Bordeaux-vloeistof. Ik doe dit voor en na de bloei, na het snoeien en aan het einde van het zomerseizoen.

  Antwoorden
 10. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  Op de appelboom een ​​soort pluis. Wat is het? Echte meeldauw? Spint?
  Larissa

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Naar mijn mening is je appelboom bevolkt met trips - dit zijn microscopisch kleine insecten die zich voeden met het celsap van de plant. Ik stel voor om de boom te besproeien met de Fitoverm biologische productoplossing (volgens de instructies), die het meest milieuvriendelijk en veilig is voor de boom. Maar als je het niet kunt krijgen, is het gebruik van insecticiden in juni nog steeds acceptabel - bijvoorbeeld Actellika, Fufanon, Spark.

   Antwoorden
 11. Lydia

  In de zomer verschenen er eerst micro-lekke banden op de perenvruchten, waarna de vruchten geleidelijk rotten. Als gevolg daarvan verloor meer dan de helft van het gewas. Sins op wespen. Maar toen de man verschillende vruchten sneed, zagen ze een zwarte passage naar binnen. Wie zou het kunnen zijn? Hoe de oogst volgend jaar te beschermen?

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   "Microprocols is het" werk "van de per mot. En zodra er een microschijf op de foetus verschijnt, gaan de schimmels van moniliose meteen naar binnen. Er is een centrum van verval, dat zich snel verspreidt naar de hele foetus. G Rusha droogt en gemummificeerd. Trouwens, de veroorzaker van de ziekte wint in zulke vruchten.

   Controlemaatregelen
   Verwijder gemummificeerd fruit van en onder de bomen. In het seizoen, verzamel de druppels, in de herfst, opschep en verbrand de gevallen bladeren.
   Verwijder beschadigde en droge takken onmiddellijk. Negeer de jaarlijkse snoei niet (in het vroege voorjaar, vóór de start van de knop).
   Om de schimmelziekte in het voorjaar te bestrijden, behandel de bomen met een groene koperen kegel met een koperhoudend contactmiddel - 5% oplossing van Bordeaux-mengsel of kopersulfaat (500 g per 10 l), Azofos (300 g per 10 l). In de ontluikende fase - met het fungicide Poliram of Ditan NeoTech 75 (60 g voor 10 l). Na de bloei - met de voorbereiding Scor (1 ml per 10 l) of Tercel (60-80 g per 10 l).
   Om de plantenmot na de bloei te beheersen (vóór de fase "vrucht van de hazelnoot"), behandel de bomen met het systemische insecticide Bi-58 H, Kinphos (volgens de instructies).
   Van eind mei tot half juni, hang vallen met gefermenteerde jam op de takken.

   Antwoorden
 12. Alla Verkocht

  De appelboom "plotseling verzuurd". Wat is een zieke boom (zie foto)? Wat moeten we doen?

  De twee gevaarlijkste ziekten van appel en peer: korst en roest en de strijd ertegen

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - De foto vertoont tekenen van een complex van ziektes die de bladeren van de appelboom aantasten: korst, bruine vlek. Na het vallen van het blad was het belangrijk om alle gevallen bladeren te schrapen en te verwijderen en de bomen te behandelen met 8-10% ammoniumnitraatoplossing (800-10OO g voor 10 l water).

   Om de situatie volgend seizoen te verhelpen, hebt u het volgende nodig:
   in het vroege voorjaar (zelfs vóór de zwelling van de nieren) de appelbomen besproeien met een 3% -oplossing van Bordeaux-vloeistof (300 g per 10 l);
   voor de bloei besproeien met een tankmengsel van fungicide en insecticide (bijvoorbeeld Fundazol + Novaction, volgens de instructies);
   na de bloei behandelen met Azofos-fungicide (volgens instructies).

   Antwoorden
 13. Svetlana Kitaygora, regio Leningrad

  In mijn tuin groeien drie appelbomen van het ras Medunitsa (gekocht bij een lokale kwekerij). Maar al drie jaar lijden ze aan fruitrot. Bij de appelbomen groeien twee Chinese jeneverbessen, thuja Smaragd, drie bergdennen, viburnum. Misschien zijn ze de reden? Hoe bomen helpen?

  Antwoorden
  • OOO "Triest"

   - Natuurlijk is elke nabijheid van fruitplanten met sier, vooral jeneverbessen, ongewenst, omdat ze drager of zelfs gastheer zijn van de meeste ziekten en plagen. Daarom, fruitbomen behandelen tegen ziekten, besproeien met pesticiden en decoratieve planten die in de buurt groeien.
   Om fruitrot direct te bestrijden, raad ik u aan om de zieke vruchten systematisch te verzamelen en te vernietigen, en aas uit de tuin te verwijderen. Voor een beter geventileerde crown ™, snijd jaarlijks oude, zieke takken en verbrand ze meteen.

   Bovendien ...
   Besproei de bomen voor de bloei en onmiddellijk daarna met een van de fungiciden: Cuproxat, Triidex, Strobi, Fundazole (volgens de instructies).
   In de herfst na bladval, om de overwinterende infectiebron op de bladeren te vernietigen, graaf rond de boomstammen en behandel de kronen met een oplossing van nitraat (1 kg per 10 liter water) of ureum (700 g per 10 liter water).
   In het nieuwe seizoen, tijdens de periode van nierzwelling, besproei de bomen met Bordeaux-vloeistof (300 g per 10 liter water).

   Antwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.