2 recensie (s)

 1. Anna Golikova

  Mijn ouders klagen dat ze dit jaar praktisch geen appels hadden, hoewel de bomen jong zijn. De vader schrijft de frequentie van vruchtvorming af - ze zeggen dat er vorig seizoen een overvloedige oogst was en dit jaar rustten de planten. Is het echt zo?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   - Het ontbreken van de oogst van dit jaar is de invloed van uitsluitend weersomstandigheden. Ernstige vorst en wind in januari, een dooi in februari en vervolgens een koude lente - dit alles leidde tot het bevriezen van bloemknoppen van fruitbomen, wat hun oogst beïnvloedde.

   Wat betreft de frequentie van vruchtvorming, dit fenomeen is meer typerend voor bomen van oude variëteiten (bijvoorbeeld Antonovka, Bely naliv, Borovinka, Streyfling, Sinap), waarvan er niet zo veel over zijn op persoonlijke percelen. In moderne tuinen wordt de jaarlijkse vruchtzetting gegarandeerd door tijdige snoei, voeding en beschermende maatregelen. Ik zal nog meer zeggen: als in april een stengel van een oude variëteit op een goede klonale stam wordt geënt en de boom vervolgens elk jaar wordt afgesneden, is de oogst genormaliseerd (verwijder overtollige bloemen), dan is zelfs de vruchtfrequentie van Antonovka gladgestreken. Je ontvangt jaarlijks een oogst, alleen in het ene jaar zal er veel fruit zijn en in het andere - minder.
   Het moet duidelijk zijn dat de reden voor de periodiciteit ligt in de overbelasting van de plant en de uitputting ervan. Wanneer een boom een ​​groot aantal bloemknoppen legt, bloeien ze allemaal en vormen ze een gewas, met als gevolg dat de boom simpelweg niet de kracht heeft om nieuwe bloemknoppen te leggen voor volgend jaar. Daarom rust het in het volgende seizoen. Wanneer je regelmatig je tuin snoeit, takken met extra bloemknoppen verwijdert, raakt de plant niet uitgeput en levert hij elk jaar een oogst op, en van goede kwaliteit.

   Julia KONDRATENOK, Cand. landbouwwetenschappen

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar