2 recensie (s)

 1. Anna Golikova

  Mijn ouders klagen dat ze dit jaar vrijwel geen appels hadden, hoewel de bomen jong zijn. Mijn vader wijt het aan de periodiciteit van de vruchtzetting - ze zeggen dat er vorig seizoen een overvloedige oogst was, maar dit jaar rustten de planten. Is dit echt waar?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   — Het gebrek aan oogst dit jaar is uitsluitend te wijten aan de weersomstandigheden. Strenge vorst en wind in januari, een dooi in februari en vervolgens een koude lente - dit alles leidde tot bevriezing van de bloemknoppen van fruitbomen, wat hun oogst beïnvloedde.

   Wat de vruchtfrequentie betreft, is dit fenomeen meer typerend voor bomen van oude variëteiten (bijvoorbeeld Antonovka, Belyi Naliv, Borovinka, Streifling, Sinap), waarvan er niet zo veel meer over zijn op persoonlijke percelen. In moderne tuinen wordt de jaarlijkse vruchtzetting verzekerd door tijdig snoeien, bemesten en beschermende maatregelen. Ik zal nog meer zeggen: als een stek van een oud ras in april op een goede klonale onderstam wordt geënt, en vervolgens de boom jaarlijks wordt gesnoeid en het gewas wordt gerantsoeneerd (waarbij overtollige bloemen worden verwijderd), dan is zelfs in Antonovka de frequentie van vruchtvorming wordt gladgestreken. Je ontvangt elk jaar een oogst, alleen in het ene jaar zal er veel fruit zijn, en in het andere - minder.
   Je moet begrijpen dat de reden voor de frequentie de overbelasting van de plant en de uitputting ervan is. Wanneer een boom een ​​groot aantal bloemknoppen legt, bloeien ze allemaal en produceren ze een oogst, met als resultaat dat de boom eenvoudigweg niet de kracht heeft om het volgende jaar nieuwe bloemknoppen te leggen. Daarom rust het volgend seizoen. Wanneer u de tuin regelmatig snoeit en takken met overtollige bloemknoppen verwijdert, put de plant zichzelf niet uit en produceert hij ieder jaar een oogst van goede kwaliteit.

   Julia KONDRATENOK, Cand. landbouwwetenschappen

   antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar