5 recensie (s)

 1. V. Semenov, Moskou

  Vorig jaar hebben we een goede appeloogst geoogst, maar veel van de vruchten zijn beschadigd door de fruitmot. Wat moet u in de toekomst doen om van deze plaag af te komen?

  antwoord
  • OOO "Triest"

   De fruitmot wordt in bijna alle tuingebieden beschouwd als de belangrijkste plaag van appelbomen.
   Aan het einde van de bloei van de appelboom verschijnen de allereerste mottenvlinders. De vlucht is echter zeer lang (vooral in de centrale regio en het noorden) en kan 2 maanden of langer duren. Rupsen voeden zich met het vruchtvlees en de zaden van fruit. Elk van hen beschadigt gedurende 20-40 dagen ontwikkeling 1 tot 3 vruchten, die voortijdig vallen en hun vermogen om te worden opgeslagen verliezen. Afhankelijk van de klimatologische kenmerken van de regio ontwikkelen zich gedurende het jaar 1 tot 3 generaties van de plaag.
   Om appelbomen op gezinspercelen te beschermen, kunt u verschillende insecticiden gebruiken: Decis, Fury, Sumialfa, Inta-VIR, Fas, enkele preparaten uit de Iskra-serie. Ook worden microbiologische preparaten gebruikt: Lepidocide, Fitoverm.

   De grootste moeilijkheid bij de bescherming tegen motten is het bepalen van de meest effectieve periode voor het gebruik van insecticiden. Geen van hen biedt immers gedurende enkele maanden betrouwbare bescherming voor appels tegen rupsen. De periode van actieve beschermende actie, zelfs als er geen regen valt, duurt meestal niet langer dan 1-2 weken. In de regel wordt aanbevolen om 7-10 dagen na de massavlucht van vlinders van de overwinterde generatie en 5-7 dagen na de massavlucht van de nieuwe generatie te sproeien.

   Er zijn veel mogelijke maatregelen om te beschermen tegen fruitmotten, maar ze zijn alleen echt effectief als ze in combinatie worden gebruikt.

   Om overwinterend ongedierte onder controle te houden, verwijdert u dode schors, verzamelt u deze en vernietigt u deze in de herfst of het vroege voorjaar. Graaf in de herfst de grond onder de bomen op. Vergeet niet het aas regelmatig te verzamelen en weg te gooien. Desinfecteer appelopslagplaatsen en -containers. Om rupsen te vangen, gebruikt u visriemen gemaakt van golfkarton, jute en andere beschikbare materialen: plaats ze op de stammen en het skelet
   boomtakken (deze banden moeten in de lente, voordat de bomen bloeien, worden verwijderd en verbrand).

   antwoord
 2. Tatiana GERASIMENKO, Gomel

  Als de fruitmot de vruchten aan de boom bederft, nodig ik mezen uit in de tuin. Om dit te doen, maak ik een identificatiemerk voor de vogels en zeg: "Ze wachten hier op je!" Het geheim is simpel: ik smelt ongezouten reuzel en druppel het op de takken. Mezen ontdekken snel witte bevroren druppels en fruitmotten gaan naar hen "voor de tweede gang".

  antwoord
  • OOO "Triest"

   Mezen houden van rauw reuzel, in kleine stukjes gesneden en aan touwtjes aan bomen gehangen. Het is een feit! Het is onwaarschijnlijk dat reuzeldruppels vogels zullen aantrekken, maar als het er veel zijn en er absoluut niets te eten is, kan er van alles gebeuren. Wat de fruitmot betreft, moet je niet alleen op tieten vertrouwen. Als je niet met 'chemie' te maken wilt hebben, bevestig dan ook jachtriemen (droog of gelijmd) aan de stammen.
   Natalia ZAMYATINA

   antwoord
 3. Summerman, tuinman en tuinman (anoniem)

  alsem tegen bladluizen

  Ik brouw 150 g verse bladeren van alsem tijdens de bloei of 15 g droog gras in 5 liter kokend water. Ik laat het 15-20 minuten trekken, filteren en afkoelen.
  Ik besproei de door bladluizen aangetaste planten met een infuus.

  antwoord

Mini-forum van tuinders

Uw e-mail is niet zichtbaar