3 Kommentarer

 1. Anna ROMANOVA, Orekhovo-Zuevo

  bland trädgårdsmästare finns det en åsikt: utseendet på lavar på träd indikerar en gynnsam ekologisk situation på denna plats. I själva verket är detta en signal om försämrade livsvillkor för våra trädgårdsdjur. Ett av de vanliga problemen är förtjockning av kronan, varför den är dåligt ventilerad. Som ett resultat tävlar lavar, som växer längs stammen och grenarna, porerna i barken. Träden försvagas, de kan inte motstå sjukdomar och skadedjur, som förresten gillar att vintrar i lavar.
  Därför rengör jag i min trädgård alla dessa "parasiter" med en träskrapa på sängkläderna (på senhösten eller vintern). Sedan sprayar jag de utsatta platserna med en lösning av järnsulfat (50 g per 1 liter vatten). Och om jag utför denna procedur i slutet av vintern, så tvättar jag träden igen (i 10 liter vatten avlar jag 3 kg färskt kalk och 150 g kopparsulfat, tillsätt 2 msk mjölk för styrka).

  Svara
 2. Olga

  För ett par år sedan, i början av våren, började alla bäddar överväxa med en grön substans som mossa. En biologvän föreslog att en marchanty bosatte sig på platsen. På hennes råd skrapade jag manuellt alla gröna med en murslev, gick genom bäddarna med en handkultivator, förde in 1 liter ask och kalk per 1 kvm. Planterade grönsaker mönstrades av hö. I början av hösten, när grödan skördades, sådde de tomma bäddarna med senap. För vintern lappades dess uppstegna grönska i marken av en kultivator. Mer mossa såg inte på min trädgård!

  Svara
  • OOO "Sad"

   Marchantia är en av de vanligaste typerna av levermossor. Det kännetecknas av fantastisk vitalitet och kan mycket snabbt fylla territoriet. Älskar skuggiga fuktiga områden. Det kommer in i trädgårdar, inte bara i form av sporer, utan också med jord och rötter från växter som förts till platsen. Växter från Polen och Holland smittas ofta med leversporer. Under det våta året kan hela trädgården snabbt täckas med en kontinuerlig marschmatta.
   Det finns praktiskt taget inga kemiska sätt att bekämpa denna mossa, även om problemet är särskilt akut i växthus. Den erfarenhet som beskrivs av författaren är generellt sant, men i mer avancerade fall rekommenderar jag att kampen mot den gröna ockupationen skjuts upp till hösten. Efter att ha skördat mossan mekaniskt, spilla sängarna med 1% Bordeaux-vätska och ympade dem med vinter råg eller lucerna.

   Under nästa säsong, bädda bäddarna med torv - det värms upp bättre och skyddar jorden från solljus. På hösten kommer det dock att vara nödvändigt att producera mark (upp till en halvlitersk burk dolomitmjöl eller krita per 1 kvm).
   Svetlana KRIVENKOVA, jordbrukare

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.